Vineri seară, un spectacol de excepție a adus în Piața centrală a orașului valoroși interpreți de muzică populară, instrumentiști consacrați conduși de maestrul Botgros și ”haita” de lupi a lui Calancea
Anul trecut, pe 15 septembrie, la Măgurele, avea loc prima ediție a Festivalului promovării valorilor culturale românești, ”un festival de reconfirmare a prieteniei româno-băsărăbene, un festival al unui singur neam”, un cadou al Preturii sectorului Buiucani al municipiului Chișinău și al Primăriei Chișinău.
Anul acesta, pe 16 septembrie, tot la Măgurele, s-a întâmplat ediția a II-a a unui spectacol ”definit doar de eleganță, tradiție și de muzică românească autentică, în interpretarea unor artiști dragi sufletului nostru”, după cum a declarat chiar primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, cu mențiunea că, în acest an, evenimentul a fost finanțat de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 618, ediția print
Într-o atmosferă relaxată, cu o organizare impecabilă în Piața centrală a orașului, unde s-au amplasat scaune pentru public, așa cum se procedează la un spectacol cu ținută, o scenă generoasă și două ecrane gigantice pentru proiectarea spectacolului, evenimentul a debutat la ora 19.00, cu talentații dansatori ai Ansamblului Folcloric ”Drag de Măgurele” de la Clubul Copiilor Măgurele. Dansuri populare impecabil executate, ritmuri de muzică folclorică cunoscute și îndrăgite, costume originale lucrate cu migală și atenție la detalii, și o prestație care a inclus și dansatori adolescenți, dar și prichindei, au pregătit publicul pentru o seară deosebită.
Rândurile din fața scenei au fost rezervate invitaților speciali. Și au fost reprezentanți ai autorității locale din Măgurele, în frunte cu primarul orașului, consilieri locali și consilieri județeni, invitați din Republica Moldova, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae sau directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță.
”Lăutarii” din Chișinău, conduși de Nicolae Botgros, fac spectacol pe orice scenă a lumii
De la ora 19.30, scena a fost ocupată de Orchestra Națională ”Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. A fost un regal muzical, mai cu seamă că, alături de instrumentiștii conduși de poate unul dintre cei mai îndrăgiți dirijori de muzică populară din toate timpurile, pe scenă au urcat pe rând artiști iubiți de public și așteptați cu nerăbdare, la Măgurele, precum Mariana Dobzeu, născută într-un sat pe malul Prutului (Grozești, raionul Nisporeni, Republica Moldova), olteanul nostru ”de frunte”, Constantin Enceanu sau solista Orchestrei ”Lăutarii” cu ”o voce splendidă”, așa cum a fost prezentată, Lilia Roșca. Au urmat Ioana Căpraru, de asemenea, solistă a orchestrei dirijate de Nicolae Botgros și Viorica Macovei, care a adaptat versurile ”mândrei hore” din Bucovina, invitându-i pe cei din Măgurele la dans. ”Haideți oameni buni și voi/ Să jucați doi câte doi! Pasu-i legănat/ Ușor de-nvațat (…)!”.
Ultimul recital individual a fost al celui numit ”una dintre cele mai bune voci masculine de muzică populară” – Nicușor Iordan. Teleormăneanul a venit cu repertoriul său îndrăgit, ”neatins de comercial”, cântecele sale ajungând rapid la sufletele iubitorilor de folclor. La final, artiștii au urcat din nou pe scenă și au susținut un recital comun, ”piesa de rezistență” fiind cunoscuta melodie de suflet a moldovenilor – ”Trandafir de la Moldova”.
Toți artiștii au primit la coborârea de pe scenă superbe buchete de flori, iar primarul Narcis Constantin a mulțumit muzicienilor pentru o seară deosebită de folclor și tradiție.
”Un proiect magnific, o tradiție care continuă! Prezența românilor în spațiul acesta se datorează, în primul rând, tradițiilor. Nu alte lucruri materiale ne-au menținut aici, ci tradiția, limba, semenii. Artiști precum dumneavoastră au făcut ca românismul să trăiască în acest spațiu, și nu mă refer doar la România cu granițele de acum, ci la întreg spațiul românesc. După acest spectacol, suntem mai bogați sufletește, iar dacă medicul se ocupă de trupul nostru, iar preotul de suflet și agricultorul de roadele pământului, dumneavostră sunteți cei care ne oferă bucuria vieții! Oricât de greu ne-ar fi, toate dispar, însă nu și aceste tradiții – care sunt păstrate de mii de ani, tradiții pe care astăzi, noi le promovăm aici, la Măgurele. Același cântec, același port, același neam”, a spus Narcis Constantin publicului.
Lupii lui Calancea au zguduit orașul
Spectacolul a continuat cu o parte a doua, când Lupii lui Alex Calancea au urcat pe scenă.
O fuziune naturală unde s-au auzit groove-urile de Drum’n’Bass și pasajele clasice împletite cu folclorul urban, accente trap, rock și acorduri fine ale orchestrei maestrului Botgros, care s-a alăturat trupei, au făcut din show o interpretare unică, genială, care a încântat spiritul celor tineri, dar și al celor mai vârstnici spectatori, neobișnuiți cu un astfel de sound.
A fost o energie zgomotoasă, la modul cel mai bun posibil, a fost spectacol, a fost lume bună și o organizare impecabilă. Evenimentul s-a încheiat aproape de miezul nopții, cu speranța revederii în toamna anului următor.
Alături de Măgurele, pentru susținerea valorilor tradiționale
”Am fost bucuros să fiu alături de locuitorii din Măgurele, la spectacolul ”Promovarea valorilor culturale românești” și pentru că am putut să ne bucurăm împreună de o interpretare prin muzică și dans a ceea ce înseamnă folclorul și tradițiile care pun bazele originii culturii românești. Consider că este datoria fiecăruia dintre noi să transmitem generațiilor tinere iubirea pentru artă, cultură, tradiție, folclor și pentru orice alt element care ne ajută să ne indentificăm cu națiunea din care facem parte. A fost un spectacol minunat, la care am luat parte alături de președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, și de mai mulți colegi, consilieri județeni. Echipa Consiliului Județean Ilfov este alături de administrația locală din Măgurele și susține proiectele de dezvoltare ale localității. Ne dorim să fim întotdeauna aproape de oameni și de nevoile lor. În Ilfov, tradițiile locale rămân vii cu ajutorul colegilor de la Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov, care organizează permanent evenimente dedicate conservării și promovării culturii tradiționale din județ”, a declarat, la rândul său, Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJI.