Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov) a poposit sâmbătă, pe 30 martie, și în orașul Buftea. Aceiași delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române și Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord a adus cinstitele odoare în Parohia Atârnați I, cu hramul Sfintei Varvara, făcând posibilă o primă întâlnire istorică între Sfântul Cuvios despre care se crede că este Ocrotitorul Bucureștilor și credincioșii din Buftea, în localitatea lor. Printre credincioșii care au luat parte la eveniment s-au aflat președintele Consiliului Județean Ilfov, Thuma Hubert, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Vincențiu Voicu, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, alte autorități locale și județene.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 696, ediția print
Într-o zi splendidă, în care soarele a încălzit până și cele mai înghețate inimi, participanții au avut parte de un eveniment de o înaltă frumusețe și grandioasă organizare. Acest moment solemn a fost un adevărat prilej de înălțare sufletească și comuniune spirituală, desfășurându-se sub semnul unei pregătiri meticuloase și a unei dedicări fără margini. Moaștele sfinte și delegația care le-a purtat cu cinste și demnitate pe brațe au fost întâmpinate cu fast în biserica Atârnați I, din orașul Buftea. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă de evlavie și bucurie, subliniind legătura profundă și străveche a comunității de aici cu ocrotitorul său spiritual. Într-o procesiune solemnă și plină de mister, racla cu sfintele moaște a fost însoțită de o coloană de cai și flăcăi purtând torțe aprinse. În lumina tremurătoare a torțelor și în sunetul pașilor măsurăți ai cailor, procesiunea a înaintat solemn spre biserica din Buftea, creând un tablou înduioșător și sfânt în timpul călătoriei sale dinspre parohiile din Mogoșoaia către Buftea. Apoi, într-o paradă de grație și culoare, elevele de la Seminarul Teologic ”Sf. Filofteia”, din Brănești, adunate șiruri, șiruri, cu chipurile lor luminate și curate, sub îndrumarea Stavroforei Mihaela Costache, Stareța Mănăstirii Pasărea, din Brănești și alături de alte maici de la acest vestit lăcaș de cult au creat un decor flori pe sub care a trecut racla cu sfintele moaște. Elevii școlilor din Buftea, îmbrăcați în frumoase costume populare, au completat tabloul festiv al acestui moment istoric, aducând un omagiu adânc și autentic tradițiilor și valorilor spirituale ale locului.
”Aducem mulțumire pentru organizarea acestei sărbători și pentru atenția deosebită arătată față de Biserică. Sfântul Cuvios Dimitrie poposește pentru prima dată aici, la Buftea. Venind dinspre Mogoșoaia, din locul pe care marele domn al Țării Românești, Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu l-a iubit, putem spune că acestea au binecuvântarea sfinților, pentru că oamenii sunt sfințitori de sfinți. Mulți credincioși de aici, ajutați în mod personal și instituțional, merg la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, ori cu alte prilejuri în pelerinaje – învățând din trecerea cu folos prin această viață a sfinților care L-au mărturisit pe Dumnezeu la vremea lor. Prezența moaștelor Sfântului Dimitrie este și un semn de recunoștință al bisericii, al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și al ostenitorilor de la Centrul Arhiepiscopal pentru buna lucrare și ajutorul pe care autoritatea locală, preoții de aici, credincioșii îl arată față de Dumnezeu Cel care este minunat întru sfinții Lui. Și, dacă acum, într-un cadru atât de sărbătoresc, l-ați întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie vă facem tuturor poftire în seara zilei de 12 iulie, la pelerinajul care va avea loc în centrul orașului București și a doua zi, pe 13 iulie, la Catedrala Patriarhală. Adresăm cuvinte de mulțumire pentru tot ceea ce faceți aici, la Buftea, pentru frumoasa lucrare, pentru dragostea pe care o arătați față de Biserică, dar și față de omul aflat în suferință, în necaz. Aici, în situații limită, ne-am bucurat să aflăm cum, în mod minunat, autoritatea locală cu cea bisericească au conlucrat mai ales în vremea pandemiei, când mulți dintre aparținătorii, rudeniile celor decedați nu puteam nici măcar participa la înmormântarea propriilor rude. Este un exemplu de slujire a aproapelui, care rămâne în amintirea tuturor celor care înțeleg valoarea acestui gest. Domnule primar, suntem aici împreună cu Părintele Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Costel Burlacu, cu Părintele Consilier Patriarhal, Arhimandritul Dionisie Constantin, cu Părintele Macarie, de la Catedrala Patriarhală și cu ceilalți însoțitori ai Sfântului Cuvios Dimitrie și vă mulțumim dumneavoastră și tuturor celor care sunt prezenți aici și ne rugăm Sfântului Cuvios Dimitrie să ne binecuvânteze pe toți. Ne rugăm ca peste această localitate și peste toate locurile unde este chemat în ajutor Sfântul Cuvios Dimitrie și ceilalți sfinți ai Bisericii să se reverse daruri bogate, mai ales acela al inimilor curate, al păcii, al bucuriei, al luminii și al tuturor celorlalte daruri care se vor adăuga”, le-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, credincioșilor din Buftea.
Biserica Atârnați I, închinată Sfintei Varvara și aflată sub oblăduirea părintelui paroh Mihai Niță, este cunoscută pentru activitatea sa misionară și social-filantropică. Sâmbătă, cu prilejul pelerinajului istoric, biserica s-a transformat într-un loc sacru de comuniune spirituală, pregătit cu migală și rafinament pentru sărbătoarea ce urma să înceapă. Înfrumusețată cu flori și aranjamente care nu au fost pregătite doar ca simple decorațiuni, ci au reprezentat o expresie profundă a dragostei preoților slujitori și organizatorilor față de sfinți, față de biserică și față de toți cei care s-au rugat, biserica a strălucit ca o bijuterie în peisajul spiritual al comunității, oferind un loc de contemplare pentru cei peste două mii de credincioși sosiți să-l cinstească pe unul dintre cei mai mari și cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, cunoscut și ca Basarabov. De altfel, zidurile bisericii, cu picturile impresionante, icoanele prețioase, care sunt adevărate podoabe spirituale și adevărate ferestre către divinitate, slujba, de o frumusețe duhovnicească aparte, cântările deosebite ale Grupului Tronos și frumoasa cuvântare a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, au astras inimile credincioșilor spre rugăciune și meditație, încurajându-i să se apropie de Dumnezeu cu brațele deschise și cu devotament sincer.
Cu o profundă iubire față de Biserică, față de Dumnezeu și de comunitate, primarul Gheorghe Pistol s-a aflat, și de data aceasta, în fruntea credincioșilor. Ba, chiar, a fost unul dintre principalii organizatori ai evenimentului. Prin eforturile sale neobosite și implicarea sa, edilul a contribuit la transformarea evenimentului într-un moment de înălțare spirituală și comuniune autentică. ”Acest eveniment este foarte important din mai multe puncte de vedere. Dacă vorbim familial, mama mea este născută pe 27 octombrie, exact de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou (Barasabov). Vreau să aducem mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată ca moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou să ajungă în orașul nostru, spre închinare. Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotiroul Bucureștilor, aduce astăzi mare bucurie credincioșilor din orașul Buftea, veniți în pelerinaj. Se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie cel nou au ajuns pe pământ românesc, fiind așezate în biserica Mitropoliei din București. Acestea au fost scoase în pelerinaj doar la cererea creștinilor, când s-au simțit amenințați de diferite pericole, vorbim de conflicte militare, epidemii, ciumă, holeră sau COVID-19. Astăzi este un pelerinaj de bucurie, de care ne bucurăm toți, bineînțeles, nădăjduind ca Sfântul Dimitrie cel Nou să lucreze pentru ajutorarea credincioșilor, să ne dăruiască pace, sănătate și înțelegere în comunitate. Îmi doresc ca împreună cu buftenii să-l rugăm pe Sfântul Dimitrie cel Nou să ne poarte în rugăciunile sale, să ne aibă în paza sa, să ne dăruiască pace, sănătate și bună înțelegere. Avem un protocol cu Seminarul Teologic din Brănești. Suntem mereu alături de fetele de la Seminar și de data aceasta le-am cerut ajutorul să vină să ne sprijine în derularea acestui pelerinaj. Am fost sprijiniți și de Centrul Cultural Buftea, cu toți dansatorii, sportivii de la Voința Buftea – care au ținut făcliile pe tot traseul raclei. Am avut și coloana de cai care a însoțit racla”, ne-a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea. Racla a fost așezată spre închinarea credincioșilor într-un superb altar de vară, decorat cu aranjamente florale, care a oferit un cadru frumos și solemn.