Continuând tradiția și ținând seama de creșterea numărului de copii, odată cu începerea noului an școlar 2021-2022, a fost inaugurată, luni, 13 septembrie, o nouă grădiniță cu program prelungit, în orașul Otopeni. Am avut privilegiul de a vizita o construcție modernă, cu parter și etaj, cu săli de clasă generoase, cu spații sigure și luminoase, locuri de joacă și relaxare amenajate, inclusiv cu implicarea primarului Silviu Cons­tantin Gheorghe, ­într-un mod original și creativ.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 566

Cu multă muncă a apărut o instituție preșcolară de învățământ, modernă, cum ar trebui să arate toate grădinițele din România! În zi de inaugurare, am avut bucuria să descoperim că specialiști din domeniu, obișnuiți cu schimbările din sistemul educațional, precum inspectorul școlar general al IȘJ Ilfov, prof. Adriana Stoica, sau inspectorii școlari prof. Nicoleta Stănică și prof. Vasile Bogus, cât și președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma și-au exprimat uimirea și încântarea după ce au vizitat grădinița și au descoperit cât de frumoasă, modernă și primitoare este aceasta.

Spații generoase, moderne și sigure

Grădinița cu program prelungit Nr. 5 se alătură astfel, celorlalte patru unități de profil din Otopeni, cu program normal sau prelungit, care deservesc învățământul de profil din zonă și îi fac cinste. Este o investiție a Primăriei Otopeni, îndelung așteptată și foarte necesară, având în vedere creșterea permanentă a numărului de copii. Dintre cele cinci unități preșcolare funcționale în Otopeni, grădinița inaugurată luni este a treia cea mai nouă, cea mai mare și cea de a treia unitate cu program prelungit din oraș. Primarul Silviu Cons­tantin Gheorghe, care s-a implicat foarte mult în realizarea proiectului, ne-a dat asigurări că spațiile au fost amplasate, orientate și dimensionate conform normativelor privind proiectarea, executarea și întreținerea construcțiilor pentru grădinițe de copii.

Activitatea Grădiniței Nr. 5 din Otopeni se va desfășura pe două nivele – parter si etaj și a fost organizată în 7 săli de clasă și 2 săli multifuncționale, la care se adaugă, grupuri sanitare, oficiu, centrală termică, holuri, dependințe, bucătărie, sală de mese, birouri. Întregul proiect presupune, pe lângă construcția în sine, alei și trotuare, carosabil și locuri de parcare pentru mașini, două locuri de joacă generoase, precum și amenajări peisagistice.

Părinți mulțumiți de șansa de a avea copiii într-o grădiniță deosebită

Deși pe fondul restric­țiilor impuse de pandemia de coronavirus, momentul inaugural nu a fost marcat printr-un eveniment specific, părinții care și-au condus prichindeii până la ușa grădiniței ­și-au exprimat entuziasmul, bucuria și mulțumirea că au reușit să își înscrie copiii în această unitate de învățământ deosebită.

”Este poate cea mai modernă și mai frumoasă grădiniță din România și nu am spus-o eu. Au spus-o cei care s-au ocupat, din partea Ministerului Educației, de acreditarea instituțiilor de învățământ din România. Proiectul a început în urmă cu cinci ani, cu studiu de fezabilitate, proiect tehnic, licitație, execuție și finalizare. Începând cu 13 septembrie 2021, această grădiniță a fost dată în folosință. Vor fi sute de copii și părinți mulțumiți, datorită calității serviciilor noastre, pe care le vom oferi în această unitate de excepție. Proiectul grădiniței este un exemplu de încredere, profesionalism, ambiție, anduranță, implicare, colaborare, dragoste și respect pentru oameni, dar mai ales pentru copii. Noi, aici, am implementat un concept educațional ine­dit, foarte complex, de către toți factorii implicați în derularea acestui proiect. Scopul a fost cons­truirea unei grădinițe cu program prelungit care se va alătura celorlalte patru grădinițe, 1, 2, 3 și 4. Grădinița se află în zona centrală a orașului, la Drumul Național. Aici se va desfășura activitatea în clădirea amenajată de ingineri, de specialiști, astfel încât cei mici să fie înconjurați de armonii coloristice, decorațiuni potrivite vârstei, unde spațiul întrunește toate exigențele desfășurării activității educative pentru preșcolari. Spațiul destinat acestei grădinițe este compartimentat în săli de grupă, săli multifuncționale, grupuri sanitare, sală de mese, spălătorie, terase, vestiare. Pentru asistența medicală preventivă, curativă și de urgență, grădinița va asigura cabinet medical și sală de tratament, izolator și grup sanitar. Vom avea aici, oameni pregătiți special pentru acest lucru, medici și asistente pentru menținerea sănătății colectivității și pentru promovarea unui stil de viață sănătos”, ne-a declarat primarul orașului Otopeni.

”Sperăm astfel că vom reuși împreună să conturăm frumos parcursul educațional al copiilor”

Edilul a mai menționat că perimetral clădirii sunt amenajate spații verzi, alei carosabile și pietonale, spații de parcare și două locuri de joacă exterioare pentru copii, pentru diverse vârste. Terenul este împrejmuit cu un gard cu o înălțime de 2 m, cu soclu și stâlpi din beton armat. În exterior există materiale și echipamente de curte care îndeplinesc normele de siguranță la locul de joacă pentru copiii preșcolari. Întregul echipament de la locul de joacă este adecvat vârstei copiilor, acesta fiind realizat fără margini ascuțite sau proeminente, care pot zgâria ori tăia. Tot echipamentul este intact, fără componente lipsă, fără semne de deteriorare sau slăbire a rezistenței. Toboganele sunt prezăzute cu suprafețe de atenuare a impactului pe un perimetru de 1,5 m în jurul acestora. Au o înclinare care nu depășește 30 de grade pentru a asigura o viteză adecvată de alunecare. ”Sperăm astfel că vom reuși împreună să conturăm frumos parcursul educațional al copiilor”, a punctat primarul Silviu Constantin Gheorghe.

Natașa Gabriela Carianopol este directorul Grădiniței Nr. 5, dar și al grădinițelor Nr. 1, 3 și 4. Grădinițele Nr. 3 și 4 au program normal, iar Grădinițele Nr. 1 și Nr. 5, cât și Grădinița Nr. 2 au program prelungit. ”Este ­în­tr-adevăr cea mai frumoasă și cea mai nouă din țară, nu doar din județul ilfov. Este dotată cu absolut tot materialul didactic, la standarde europene, cu toate utilitățile. Avem 7 grupe de copii, cu 210 copii înscriși, toți la program prelungit, adică 10 ore pe zi, în intervalul 7.30 – 17.30, conform programului în învățământul preșcolar. Copiii au două mese principale pe zi, mic dejun și prânz, dar și două gustări, la ora 10.00 și  la ora 15.00. Sălile sunt generoase, cu mobilier adecvat, dispunem de toată tehnologia pentru a ne desfășura procesul instructiv-educativ, inclusiv în mediul online, adică la fiecare sală de grupă avem tablă interactivă, laptop, camera de filmat, trepied, televizoare. Grădinița este dotată cu camere de supraveghere pe toate holurile, senzori de fum, scară de incendiu, avem autorizație ISU, autorizație de funcționare de la DSP și de la ARACIP. Avem ordinul ministrului Educației pentru funcționa. Această grădiniță este o grădiniță structură a Grădiniței Nr. 1 cu program prelungit, care este situată pe Str. Argeș Nr. 70, tot o grădiniță foarte mare cu 5 grupe de copii de program prelungit, iar aceasta din urmă, inaugurată pe 13 septembrie este o extindere a Grădiniței Nr. 1”, ne-a declarat prof. Natașa Gabriela Carianopol.

Părinții au fost foarte încântați, chiar din momentul în care și-au depus dosarele pentru înscrierea copiilor în această grădiniță, ceea se s-a întâmplat în luna mai-iunie, iar luni dimineața se citea pe fața lor bucuria, încântarea și mândria că au copii care aparțin unei astfel de unități de învățământ, în care nu se plătește nimic, ca de altfel în toate cele 5 grădinițe de stat din Otopeni. Părinții nu plătesc mâncarea, nici rechizite, nici activitățile opționale.

De remarcat faptul că noua grădiniță dispune de două săli multifuncționale, care au rol și de sală de sport sau de festivități, unde copiii vor putea desfășura gratuit, de-a lungul anului școlar, activități opționale, precum dans modern, arte marțiale, limba engleză sau muzică.

Selecția copiilor a fost făcută în primul rând în funcție de vârstă, pentru că grupa mare de la învățământul preșcolar este obligatorie și astfel, copiii care sunt pregătiți pentru școală anul viitor au avut prioritate să ocupe un loc în grădiniță. ”Avem 2 grupe mari și 5 grupe mijlocii. Nu există grupe mici. Au fost foarte multe cereri pentru copii mari. Toate grupele de preșcolari au câte două cadre didactice, astfel că toate  posturile sunt ocupate. Cele 14 cadre didactice au fost selectate pe criteriul studii și performanță, sunt calificate sau în curs de calificate, adică toate fac facultatea sau urmează să termine Facultatea de Psihologie și Științele Educației pentru învățământul primar și preșcolar”, a mai spus prof. Carianopol, menționând că în toate unitățile preșcolare din Otopeni, toate cadrele didactice sunt profesori pentru învățământul primar și preșcolar, cu studii superioare și master.

Măsuri de siguranță pentru cei mici

În contextul epidemiologic actual, părinții nu au acces în unitatea școlară, dar fiecare copil intră dimineața, este preluat de personal și este dezinfectat pe mâini și îndrumat spre sala de clasă. Toți părinții trebuie să poate măști în curtea grădiniței. În unitate, copiii nu poartă măști, dar tot personalul unității poartă mască. Pentru acces, au fost gândite circuite separate de intrare-ieșire pentru copii, astfel că grupele nu se întâlnesc. De asemenea, accesul copiilor se face la ore diferite, din 20 în 20 de minute, din aceleași considerente legate de siguranța epidemiologică.

Dacă vreun copil are simptome care pot sugera o afecțiune, este anunțat cadrul medical, deoarece grădinița dispune de asistent medical și medic școlar,  iar copilul este izolat și imediat este anunțat părintele care vine și îl ia pe micuț.

”Iată, o investiție necesară care a venit la momentul potrivit pentru orașul Otopeni, pentru că natalitatea este în creștere în oraș, ca de alt­fel în toate localitățile din județul Ilfov! Am deschis, astăzi, această grădiniță, ca și pe cea nouă de la Cornetu, iar orice astfel de investiție este binevenită și așteptată peste tot. Unitățile de învățământ sunt impecabile și astfel, tot mai mulți părinți își aduc copiii și solicită înscrierea în unitățile din județul Ilfov, pentru că sunt atrași și de facilitățile pe care le acordă primăriile din județ, un exemplu fiind, pe lângă condițiile deosebite, faptul că cei mici au asigurată hrana fără contribuție. Grădinițele sunt la standardele occidentale și sunt o mândrie pentru noi”, a remarcat inspector școlar general prof. Adriana Stoica.

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, s-a arătat impresionat de noua grădiniță și l-a felicitat pe edilul orașului Otopeni pentru modul în care a gestionat, s-a implicat și a dus la bun sfârșit acest proiect atât de important pentru comunitate.