Conflictele între cei care au drept de concesiune pe lacul Tâncabeşti şi proprietarii unor terenuri din vecinătatea lacului riscă să escaladeze. Pe cei doi proprietari de drept, fraţii Vlad şi Ovidiu Parfene i-am întâlnit la o şedinţă a Consiliului Local Snagov, unde aceştia explicau consilierilor şi vice­primarilor situaţia legată de zona de protecţie a bălţilor. Tot aici am aflat că, printre cei care au „bucurii’’ la luciul de apă, se află şi Jean Valvis, un mare îndrăgostit de apele româneşti.
Imediat după 1990, lacurile Tâncăbești 1 și 2 constituiau o fermă piscicolă cu profil industrial, aparținând societății Pescarul SA. Administrarea acestei ferme era asigurată de Ion Parfene, a cărui experiență este de peste 50 de ani. De la jumătatea anilor 80, cei doi băieți, Ovidiu și Vlad se alătură tatălui lor, implicându-se direct în activitatea firmei. În 1998 apare posibilitatea ca cei care lucrau deja în unitățile res­pective să aibă întâietate la privatizare prin asociere în participațiune pe 10 ani. În 1999 ia ființă Piscicola Ilfov prin divizarea Pescarul SA, iar familia Parfene cumpără dreptul de folosință piscicol și amenjările aferente, a zonei de protecție beneficiind de leasing imobiliar pe cinci ani. În 2006 este finalizată concesiunea pentru ambele lacuri, beneficiind de dreptul de atribuire directă datorită contractelor anterioare și a realizării unui volum important de investiții. Între timp, Complexul Two Lakes Two Brothers Tâncăbești se dezvoltă, cucerind tot mai multă notorietate printre pescarii împătimiți, renumele bălții depășind granițele României.
Administrația locală nu se implică
Însă procesul de dezvoltare bazat pe ocrotirea condițiilor naturale, popularea lacurilor cu pește, consolidarea malurilor, refacerea și construirea drumurilor de acces este subminat de apetitul unora pentru afaceri imobiliare.
Culmea este că cele mai mari lovituri au venit din partea administrației locale și a instituțiilor subor­donate acesteia, adică tocmai cei care trebuiau să apere interesele cetățenilor care-i aleseseră în funcții. Primarii comunelor Periș și Snagov au permis încălcarea Legea Apelor cu modificările și completările ulterioare ceea ce a condus la ocuparea unor porțiuni din zona de protecție. Astfel, într-o porțiune pe care sunt interzise construcțiile definitive, fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale și-a construit o casă de vacanță cu ieșire de 150 m la lac. Pe celălalt mal este pus în posesie Dumitru Simion, prin retrocedarea unor terenuri ce aparțineau de drept domeniului public. Dumitru Simion a vândut o bună parte din terenul său cunoscutului om de afaceri Jean Valvis, care a și purces la fapte.
Păduri de vile pe malul lacului
El a solicitat Primăriei Snagov construirea unui gard care să scoată peste 600 de metri din circuitul firesc al lacului Tâncăbești1. Dezvoltarea proiectului imobiliar imaginat de el va aduce cel mai probabil Skijeturi și bărci cu motor care vor distruge activitatea construită cu greu pe acest lac.
 “A sosit şi nea Jean Valvis – zis Vaci Inteligente (prin anii 90 încânta prostimea cu „La Dorna sunt vaci inteligente”, a pus mâna pe zona Dorna, a luat laptele de la ţărani, l-a răsfiert de l-a omorât, a făcut tot felul de semiplastice numite brânză, lapte, smântână, şi ne-a explicat că e mai sănătos aşa. Mulţumim frumos. A apărut Danone, a pus etichete cu desene animate pe nişte cutioare de plastic în care bagă creme făcute din prafuri şi lapte răs-răs-răs-fiert, şi îndoapă subconştientul gospodinelor că e foarte sănătos pentru ele şi copii. De fapt, pentru întreaga familie! – E cu fructe, da? Da, 2% fruct şi în rest prafuri. Asta vrea şi aici, să prindem peşte din plastic şi să ne jucăm cu răţuştele pe lac?” spune cu năduf Mihai Grigore, care pescuiește de ani de zile pe lacul Tâncăbești.