Centrul Cultural Buftea s-a umplut până la refuz în ziua de 22 ianuarie, cu ocazia spectacolului dedicat Unirii din 24 ianuarie 1859. Copiii și cadrele didactice de la școlile din oraș, liceul „Dumitru Dumitrescu” și de la Centrul Cultural au urcat pe scenă într-un spectacol “românesc, pentru români, pentru trecutul și viitorul orașului”, după cum a afirmat directorul Centrului, Violeta Mitescu, prezentatorul celor 90 de minute de dans și cânt.
Text și foto: Cristina Bunea
De la grădi la liceu
Spectacolul Unirii a început cu micuții de la Grădinița „Rază de Soare” care, sub atenta supraveghere a directorului grădiniței, Viorica Dumitru, care se afla în sală, au dansat fără emoție, bucurându-le astfel pe cele două educatoare, Ileana Vlădeanu și Marcela Mihăilă.
A venit rândul altei grădinițe, „Căsuța Copilăriei”, care a adus pe scenă patru momente minunate datorate atât costumelor, cât mai ales datorită inocenței copiilor.
Hai să dăm mână cu mână
Clasa a II-a de la Școala nr. 3 a prezentat, apoi, un montaj de versuri pus la cale de profesoara Mihaela Balea și cei 25 de copii s-au descurcat admirabil, spunând fiecare câte 2-3 versuri și pasându-și microfonul cu maximă colegialitate de la unul la celălalt.
Cadrele didactice ale Școlii nr. 1 s-au prezentat și ele cu un program complex, care a cuprins un moment de recitare pregătit de prof. Nicoleta Florea, dansul celebru „Călușarii” (înscris în patrimoniul UNESCO), pregătit de prof. Andreea Burtea și cântecul „Doamne, ocrotește-i pe români”. Momentul Școlii nr. 1 s-a încheiat magistral, prin „Hora Unirii”, „Cântă cucu-n Bucovina” și „Nu uita că ești român”, interpretate vocal și la chitări de elevii pregătiți de prof. Cristian Tănase.
„Hai să întindem hora mare”
Școala nr. 2 nu putea să nu-și îndemne elevii să cinstească ziua de 24 ianuarie și momentul lor a fost deschis de elevii pregătiți de prof. Carmen Stancu, prin poezii și cântece închinate Micii Uniri. Le-am revăzut apoi pe fetele din grupul vocal „Armonia”, condus de profesoara Geovana Boca.
Dans și muzică de la Liceul Dumitru Dumitrescu
Profesorul Cornel Gănescu este recunoscut și pentru dedicația cu care pregătește grupul de dansatori ai liceului tehnologic al Buftei și i-am revăzut cu bucurie pe elevii care dansează cu atâta foc și cântă cu atâta suflet muzică românească, încât sala li s-a alăturat cu bucurie. Cum spectacolul se apropia de sfârșit, un ultim și sensibil cântec despre unire a interpretat micuța Anisia Grigore, îndrumată de Margareta Pistol.
Finalul sărbătoririi a aparținut grupului de copii dansatori pregătiți la centrul Cultural Buftea.
Dansurile lor au atins perfecțiunea și simbioza în care sunt micii dansatori pe scenă se datorează profesorului lor Cristian Ciripan, despre care aveam să aflu că-i pregătește pe micii dansatori cu multă rigoare și disciplină.