Imunizarea se realizează în cabinetele medicilor de familie
Părinții trebuie să le solicite medicilor, vaccinarea fetelor
Vești bune pentru adolescentele care vor să facă prevenția cancerului de col uterin! Ministerul Sănătății a extins campania de vaccinare anti-HPV gratuită, și în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 14
și 18 ani.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 570, ediția print
Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Vaccinarea anti-HPV se realizează pe baza solicitărilor părinților sau ale reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Având în vedere importanța vaccinului, specialiștii Ministerul Sănătății fac apel la părinți să le solicite orice fel de informații medicilor de familie. Aceștia le solicită și medicilor de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să le transmită părinților toate informațiile, transparent și corect.
Cum se transmite virusul și ce urmări poate avea infecția cu HPV?
Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală. Până la 80% dintre persoanele active sexual contactează o astfel de infecție, la un moment dat în viață. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecțiuni, de la negi la cancer de col uterin. Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infectează învelișul mucoasei și cauzează negi. Există două tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut și virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Virusul se transmite, așadar, prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome. Manifestările infecției pot apărea și peste ani de la momentul infectării. Există o serie de factori care au legătură cu persistența infecțiilor cu HPV cancerigene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentația deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar și existența altor infecții cu transmitere sexuală. Infecția simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare pot cauza cancer.
Părinți, rețineți! Vaccinul nu pune în pericol sănătatea fetelor!
Părinții pot sta liniștiți. Substanța injectată nu pune în pericol sănătatea fetelor. “Vaccinul este certificat ca fiind foarte sigur prin folosirea lui pe scară largă. Un motiv de bucurie și optimism este acela că decidenții din Sănătate au decis să includă vaccinul anti-HPV ca posibilitate, oportunitate de vaccinare gratuită pentru fetele de 11-18 ani. Vaccinul este recomandat și în afara acestui target de vârstă, dar peste 18 ani vaccinarea se face contra cost, așa că poate este responsabilitatea noastră, a tuturor, să informăm în așa fel încât fetițele să nu piardă această posibilitate. Medicii de familie au fost întotdeauna preocupați de prevenție, iar cancerul de col uterin este o pată rușinoasă pe obrazul României”, susține dr. Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie, fost președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Testul Papanicolau detectează modificările precanceroase
Aproximativ 270.000 de femei din lumea întreagă, se sting anual, ca urmare a complicațiilor cancerului de col uterin. Conform statisticilor, în 2010, în țara noastră se înregistrau 10,5 decese la suta de mii de locuitori. La aceeași dată, în statele UE erau trei decese la suta de mii de locuitori. “Printre primele simptome care anunță cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreției vaginale, prezența în cantitate mare sau cu urme de sânge, sângerarea vaginală, apariția durerii în timpul contactului sexual, sângerarea la contactul sexual, cât și dureri nespecifice”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Medicover. Utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual poate preveni răspândirea infecției. Însă, protecția nu este completă, deoarece virusul se poate transmite și prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecției HPV este relația cu un singur partener, neinfectat. Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în 6 până la 24 de luni, fără a ști vreodată că au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase, cu ajutorul testului Papanicolau. Este recomandat testul Papanicolau la maximum trei ani de la începutul vieții sexuale.