Sfinții Trei Ierarhi

Penultima zi a lunii lui Gerar aduce credincioșilor bucuria uneia dintre cele mai mari sărbători creștine, cea închinată patronilor și ocrotitorilor celor ce urmează învățăturile teologice. Sâmbătă, pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur, printr-un praznic deosebit.

 Mari dascăli ai lumii creștine, propovăduitori și apărători ai dreptei credințe, cei Trei Ierarhi sunt unii dintre cei mai iubiți sfinți care strălucesc pe bolta cerească a Bisericii Creștin Ortodoxe. Învățători, rugători și ocrotitori, Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, supranumit Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur sunt modele de viață duhovnicească pentru toți credincioșii zilelor noastre. Și, în mod special, pentru păstorii de suflete care au misiunea de a le deschide oamenilor calea către Hristos și de a-i duce la El.

 

Cinstire și frumusețe duhovnicească

Darurile minții, fru­musețea inimilor și conștiinței lor, pe care Dumnezeu le-a așezat în ei, au determinat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe să le aducă recunoștință și mulțumire într-o zi specială. Mai exact, în prima lună a anului calendaristic, în cea de-a 30-a zi. Împodobită cu frumusețea duhovnicească, ziua în care se săvârșește praznicul preasfinților părinți, Ierarhii Vasile, Grigore și Ioan, umple de lumină sfântă și har divin toate așezămintele sacre din țară. Trăitori ai în­vățăturilor Sfintei Scripturi, credincioșii vin cu evlavie în lăcașele de cult, să-i cinstească și să-i slăvească pentru binefacerile primite de-a lungul timpului din partea lor, să înalțe rugi către Ceruri pentru ei și să le aducă închinare. 

 

Prin ei,
primim lumina Domnului 

Sfinții Ierarhi sunt considerați cele trei ferestre prin care creștinii au privit și privesc către Dumnezeu Cel adevărat, primind lumina Lui. Trecându-ne prin toate treptele rugăciunii minții și smereniei inimii, cei Trei Ierarhi ne aduc mai aproape de sfințenia spre care suntem chemați. Cele mai de seamă cuvântări și darurile lor cele mai bune, menite să ne aducă liniștea sufletească, bucuria inimii și întărirea sănătății trupului ne-au rămas, din timpul viețuirii lor, până în zilele noastre. Ele se păstrează și astăzi, cu sfințenie, la loc de cinste.  

File din viața Sfinților Trei Ierarhi

De la ei, Biserica a moștenit adevărate tezaure. De pildă, Sfântul Vasile cel Mare a scris tratatul despre Duhul Sfânt, în care arată dumnezeirea și cinstirea Duhului cu Fiul și Tatăl Ceresc. Tot el a scris și Liturghia ce-i poartă numele (care se săvârșește de zece ori pe an, inclusiv în Ajunul Crăciunului și pe 1 ianuarie), reguli monahale mici și mari, opere dogmatice, cuvântări etc. Împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur a alcătuit Liturghiile ritului bizantin. Sfântul Grigorie Teologul, sau Cuvântătorul de Dum­nezeu, este autorul a cinci lucrări teologice de o importanță excepțională, în care lămurește taina adâncă a Sfintei Treimi.

 

Ei sunt simbolul unității creștine 

 Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți, an de an, în aceeași zi. De ce? Ca să se pună capăt disputei între comunitățile creștine pe tema: “care este cel mai mare teolog dintre cei trei ierarhi?”. Toți cei Trei Ierarhi au fost apărători ai adevărului, ai dreptei credințe în Dumnezeu, devenind astfel, simbolul unității creștine.

 

Să ne umplem și noi de harul smereniei cum s-au umplut ei de harul  divin

Așa cum au trăit cei Trei Ierarhi, cu dragostea cea mai călduroasă și mai adevărată față de Dumnezeu și față de semenii lor, cum și-au împărtășit harul divin, așa să ne umplem și noi de bucurie, evlavie, de harul smereniei lor și să încercăm să ne asemănăm lor, cât mai mult.

 

Jurnalul de Ilfov

urează un sincer și călduros “La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor sărbătoriților de Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan!