Cele mai multe decese înregistrate în ţara noastră survin ca urmare a complicaţiilor cardiovasculare. Studiile realizate în domeniu arată că, doi din trei români mor prin bolile de inimă şi vase sanguine. Influenţa ereditară, fumatul, colesterolul peste valoarea limită admisă, lipsa de mişcare, obezitatea/supraponderalitatea şi tensiu-nea arterială sunt factorii care duc cel mai des la infarct miocardic sau accident vascular. Află din Jurnalul de Ilfov dacă rişti să suferi un infarct!

E bine să știi că atacul de cord, așa cum mai este denumit infarctul miocardic, se produce  în momentul în care una sau mai multe artere coronare (cele care furni-zează sânge oxigenat inimii) se blochează. Chiar dacă infarctul este imprevizibil, poţi să afli din timp dacă ești predispus la această suferinţă extreme de gravă. Anumite persoane au un risc mai mare decât restul populaţie să facă un infarct miocardic. Cele mai multe atacuri de cord se petrec în timpul efortului susţinut de persoane se-dentare. Conform statisticilor, avem nu mai puţin de șapte milioane de hipertensivi în România care, mai devreme sau mai târziu, vor prezenta un risc crescut de deces dezvoltând afecţiuni severe ale inimii și vaselor sanguine.

Factorii de risc ­cardiovasculari 

Nemodificabili – sexul masculin, vârsta sau moștenirea  genetică

Modificabili – mai important de cunoscut deorece, pot fi influenţaţi prin corectarea unor obiceiuri eronate sau prin administarea de medicamente (de exemplu, fuma-tul, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea arterială)

Nu uita!

 Prevenirea infarctului miocardic acut este cel mai bun lucru.

 Nu este niciodată prea târziu să îţi schimbi obiceiurile dăunătoare inimii.

 Controalele medicale regulate scad riscul de infarct miocardic.

 Nu e de glumă. Fu­matul chiar îţi grăbește decesul. Renunţă definitiv și cât mai curând la acest viciu nociv!

 Evită să stai în­tr un mediu în care se fumează! Și fumatul pasiv prezintă riscuri reale. 

 Obezitatea sau su­­pra­ponderalitatea sunt semnale de alarmă. Este momentul să consulţi un medic specialist în nutriţie și să faci tot posibilul să menţii o dietă echilibrată, corespunzătoare stării de sănătate. E important să reduci aportul de calorii și să faci mișcare zilnic – începe cu mersul pe jos și continuă cu anumite sporturi! 

Hipertensiunea arterială – așa cum am precizat anterior, este un factor de risc sigur. De aceea, e indicat să-ţi controlezi frecvent tensiunea și, în cazul în care valori-le depășesc 140/ 70 mmhg, consultă-ţi medicul de familie! 

 Ai dislipidemie (o cantitatea mare de lipide în sânge)? Elimină grăsimile animale din alimentaţie. Abţine-te să consumi carne de porc, carne grasă de orice fel, unt, smântână, frișcă etc. 

Ești sedentar? Miș­că te cât de mult poţi și crește efortul fizic progresiv! Începe prin mers pe jos, urcat scări, alergat ușor ș.a.m.d.!  

 Caută să combaţi stresul! Găsește diverse metode prin care să te destinzi. Ascultă o muzică bună, desfășoară activităţi recreative și, consultă un psiholog care să te înveţe să eviţi situaţiile tensionate, stresante!

 Ai diabet? Con­sultă medicul cu regularitate și res­pectă recomandările lui!

Semne că vei suferi un atac de cord 

 Durere și presiune în piept, arsură, greutate sau stranger.

 Durerea iradiază la nivelul braţelor, mandibulei, în partea supe­rioară a abdomenului. 

 Durerea nu cedează la tratamente specifice antialgice.

 Durerea persistă cel puţin 20 de minute. 

 Durerea este însoţită și de transpiraţii, dificultate în respiraţie, stări de vomă și anxietate.  

 Dacă recunoști simp­tomele, sună urgent la 112. Administrarea tratamentului într-un timp cât mai scurt este vitală și o întârziere de doar câteva minute poate fi fatală. Cere ajutorul în momentul în care ai dureri în piept!

“Respectă viaţa”, programul care te ferește de infarct 

Dacă ești bărbat și ai peste 40 de ani, mergi la Cardio Rec, centru medical de recuperare și reabilitare a pacienţilor cardiovasculari, deschis recent, în comuna Corbeanca din judeţul Ilfov. Specialiștii centrului au iniţiat și susţin programul “Respectă viaţa”, o campanie ce vizează prevenirea bolilor cardiovasculare. În acest scop, în fiecare weekend, timp de trei luni, toţi reprezentanţii sexului tare trecuţi de 40 de ani își pot controla gratuit, colesterolul, glicemia și tensiunea arterială. E nevoie doar să ţi faci o programare în prealabil. Programările se fac la telefon: 021/ 780.48.81 sau 021/ 780.48.82, numerele clinicii.