Unul dintre cei mai activi viceprimari pe care i-am întâlnit în Ilfov este Ion Stanciu. Omul debordează de o energie și un optimism pe care reușește să ți le transmită la scurt timp după ce intri în vorbă cu el. Vicele Stanciu nu are stare, o clipă. El trebuie să se afle în miezul faptelor, să vegheze, permanent, la bunul mers al treburilor din comună.
Ion Stanciu spune nu a absentat niciodată de la primărie sau de la ședințele Consiliului Local. El poate fi considerat edilul cu o prezență de sută la sută. De dimineață, până seara, bate comuna în lung și-n lat, pentru a verifica modul în care se desfășoară lucrările sau activitățile din localitate.
„Nu este zi să nu mă duc la școală și la grădiniță pentru a vedea dacă nu cumva este nevoie de ceva și dacă totul este în regulă”, spune Ion Stanciu. Iar rezultatele se pot vedea cu ochiul liber.
Împreună cu primarul Adrian Stoica, viceprimarul și Consiliul Local au reușit să facă din Cornetu o așezare „cochetă”, în care ți-ar face plăcere să locuiești.
Sala multifuncțională, o investiție care devine rentabilă
Ion Stanciu este foarte mândru de sala multifuncțională, construită în apropierea grădiniței cu orar prelungit. Aici, locuitorii din Cornetu pot organiza diferite evenimente, cum ar fi nunți, botezuri sau parastase. Sala oferă un spațiu generos și este dotată și cu o bucătărie bine utilată. „Anul acesta avem deja programate 10 evenimente. Primele programări s-au făcut încă din octombrie-noiembrie, anul trecut. Prețurile sunt foarte accesibile. Pentru o nuntă, tariful este de 2.000 de lei pe zi, pentru un botez, 1.000 de lei, pentru aniversări cerem 500 de lei, iar pentru parastase 250 de lei”, ne precizează viceprimarul. Un bănuț bun mai aduce și sala de festivități, de curând renovată și amenajată. Pentru cei ce doresc să organizeze spectacole, simpozioane, concursuri artistice, tariful este mai mult decât atractiv, prețul pentru o oră de închiriere fiind de 200 de lei. Iată cum, o investiție inspirată poate rotunji veniturile primăriei.
Apă și canal, din august, anul acesta
Proiectul pentru apă și canal desfășurat în Cornetu a fost finalizat. Au început deja să se facă probe, pe tronsoane de rețea. „Cel mai târziu în luna august, anul acesta, rețeaua va fi pusă în funcțiune, atât în Cornetu, cât și în Buda. În felul acesta, vom avea apă și canal în mai mult de jumătate din teritoriul comunei. Și, pentru că ne-au mai rămas de la acest proiect vreo 400 de mii de lei, vom încerca să extindem rețeaua în zonele în care s-a construit după 2008 și care nu au fost cuprinse în planul inițial, bineînțeles acolo unde terenul ne permite”, ne asigură Ion Stanciu.
Rețelele urmează să fie extinse și în viitor, în momentul în care se va pune în aplicare Masterplanul pentru apă și canal, elaborat de Consiliul Județean Ilfov. Acest proiect se va realiza în cadrul Asociației de Dezvotare Intracomunitară Apă (ADIA) Ilfov, al cărei membru este și comuna Cornetu. De asemenea, ne mai spune viceprimarul, s-a făcut recepția pentru cei 7 kilometri de drumuri care au fost asfaltate în Buda.
În 2014, în Cornetu vor prinde viață trei proiecte importante.
Bugetul de anul acesta va permite edililor din localitate să se axeze pe trei proiecte importante. Având în vedere că lucrările de extindere a școlii vor fi terminate, primăria a alocat bani și pentru dotarea cu echipament didactic al acesteia. Suma totală care va fi investită în acest scop este de 1,3 milioane de lei.
Cel de-al doilea proiect prevede extinderea grădiniței cu orar prelungit. „Vom mai adăuga un etaj clădirii, având în vedere faptul că structura de rezistență a acesteia a fost proiectată să mai suporte încă un nivel. În felul acesta, vom aduce aici și grădinița cu orar normal care, în prezent, funcționează pe strada Crinului și la parterul blocului P15”, ne precizează Ion Stanciu. Această investiție va avea un buget de 75 de mii de lei.
În fine, cel de-al treilea proiect are în vedere modernizarea trotuarelor și rigolelor de pe Șoseaua Alexandriei, pentru care vor fi alocați 100 de mii de lei.
Maidanezii, o problemă greu de rezolvat
Acum 15 ani, în Cornetu a fost găsit un cetățean omorât de câini, care-l sfâșiaseră fără milă. Acum, în comună, nu s-au mai înregistrat cazuri grave, dar câinii fără stăpân constituie, în continuare, o problemă pentru autoritățile locale. În ciuda eforturilor primăriei, numărul câinilor continuă să crească din cauză că animalele sunt aduse din Capitală și apoi abandonate pe teritoriul comunei Cornetu. Conform unui chestionar elaborat de Prefectură, cu această situație se confruntă peste 83% din localitățile din județ. „Noi am făcut o numărătoare aproximativă și am apreciat că, în prezent sunt peste 500 de câini fără stăpân în Cornetu. Conform spuselor doctorului Constantin Viespe, în gospodăriile oamenilor ar mai fi 690 de câini. Dar nici această cifră nu este cea reală, numărul indicat de doctor fiind cel al animalelor pe care el le-a vaccinat”, spune Ion Stanciu.
Organizarea, la nivel de unitate administrativ teritorială (UAT), lasă și ea de dorit. Astfel, conform studiului Prefecturii, doar trei localități au înființat serviciile speciale pentru gestionarea câinilor fără stăpân, prevăzute în normele de aplicare a Legii 258/2013, Buftea, Chitila și Voluntari. Totodată, din cele 40 de UAT-uri câte are județul, doar 24 au contracte cu firme de ecarisaj. În aceste condiții și fără o strategie comună cu Bucureștiul, problema câinilor fără stăpân pare de nerezolvat.