˜ Procesul premierului a început luni, pe 21 septembrie, la ÎCCJ ˜ În paralel, Comitetul Executiv Național al PSD stabilea detaliile Congresului partidului; iar opoziția pregătea depunerea în Parlament, a unei moțiuni de cenzură!

Luni, pe 21 septembrie a.c, de la ora 12.00, s-a judecat primul termen, în faza de cameră preliminară, în procesul în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată alături de alte patru persoane, în dosarul Turceni-Rovinari.

Dosarul a fost înregistrat pe 17 septembrie la Înalta ­Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), procurorii propunând menţinerea măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în timpul cercetării.

Magistratul Cristina Rotaru, de la ÎCCJ, care trebuia să analizeze dosarul premierului Victor Ponta, vineri, în cameră preliminară, s-a abţinut, ea fiind judecătorul care în dosarul „Trofeul calităţii“ a decis, în opinia separată, achitarea lui Adrian Năstase.


17 infracțiuni

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le‑ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“.

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, pe Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

 

Congres și moțiune!

În timp ce la ÎCCJ se judeca procesul, colegii din PSD ai premierului au votat schimbarea datei Congresului partidului, de pe 11 octombrie, cum fusese discutat iniţial în Biroul Politic Naţional, pe 18 octombrie. Astfel, pe 11 octombrie vor fi organizate scrutine în organizaţiile PSD, în baza noului sistem universal de alegere a președintelui formaţiunii, când toţi membrii PSD vor vota pentru noul lider. La Congresul de pe 18 octombrie vor fi alese și restul funcţiilor din conducerea partidului.

Până atunci, Comitetul Executiv al PSD a mai votat, în unanimitate, sprijinul pentru menținerea la guvernare cu Victor Ponta premier, acesta precizând că va rămâne la Palatul Victoria atâta vreme cât va avea sprijinul coaliţiei de guvernare.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură a PNL, intitulată: „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!“ – pe care peneliștii au anunțat că o depun în după amiaza zilei de luni, 21 septembrie, în Parlament – în textul ei se precizează, potrivit Agerpres, că ”primul-ministru compromite o națiune întreagă fiind trimis în judecată, iar Gabriel Oprea și Liviu Dragnea sunt „complicii“ acestuia, dacă îl susțin în continuare”.

 

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea declara, referitor la intenția liberalilor, că, ”moțiunea de cenzură este un drept democratic al Opoziției“, dar social-democrații nu pot vota căderea propriului Guvern. „Nimeni din partid nu vrea ieșirea de la guvernare. Vom face calcule pentru rămânerea la guvernare. PSD dorește să rămână la guvernare”, a spus Dragnea.