La cea mai recentă “Caravană de promovare a rezultatelor implementării Regio”, organizată de către Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov (ADRBI), din 25 iunie 2013, a participat și europarlamentarul Ramona Mănescu, coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, care a prezentat stadiul negocierilor dintre CE, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European privind viitorul pachet legislativ pentru politica regională şi de coeziune (2014-2020).

“Din păcate, sub preşedinţia olandeză, negocierile nu au mers prea bine. Pachetul legislativ ar fi trebuit votat în Parlament pe 10 iulie, dar ne-am blocat la câteva probleme arzătoare”, a explicat europarlamentarul. Ramona Mănescu a făcut referire la   deficitele pe care le au statele membre, în cazul cărora nu s-a ajuns încă la un acord. Al doilea subiect asupra căruia nu s-a căzut de acord este cel legat de rezerva de performanţă. În acest caz, Comisia a propus ca aproximativ 5% din buget să fie rezervat şi alocat statelor membre care şi-au îndeplinit integral obiectivele,  Consiliul a propus un procent de 7%, iar PE şi CoR s-au declarat împotriva acestei rezerve de performanţă. A fost abordată și problema cotelor minime pentru Fondul Social European. Comisia Europeană a propus ca o cotă minimă din buget să fie alocată fiecărei categorii de regiuni. Această cotă ar putea reprezenta 25% pentru regiunile mai puțin dezvoltate, 40% pentru regiunile aflate în tranziție și 52% pentru regiunile mai dezvoltate. În cele din urmă s-a ajuns la un acord privind valoarea cotei minime pentru regiunile mai puţin dezvoltate, respectiv de 23,1%.

Acordul privind facilitatea „Conectarea Europei” a lăsat și el de dorit. Dacă cele trei părți vor ajunge la o înțelegere, 10 miliarde de euro ar putea fi alocate FCE. Singurul punct în care s-a ajuns la o înțelegere este cel care privește Fondul de Coeziune. Prin intermediul acestui fond vor putea fi finanțate proiectele care vizează eficienţa energetică, energia regenerabilă şi reabilitarea termică.

România, gata de drum

În privința fondurilor structurale în România și a pregătirilor pentru perioada 2014-2020, europarlamentarul a precizat că UE va aloca României 34 de miliarde de euro, din care aproximativ 22 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Concluzia, a spus Ramona Mănescu, este că fondurile structurale ale UE sunt în prezent orientate către strategia de redresare economică și către eforturile de redinamizare a economiei europene, de creare de locuri de muncă și stimulare a activităţii economice la nivel local.