Buftea
Cu toate că, poate, titlul sună pompos, el exprimă cu fidelitate starea de fapt care s-a petrecut la Buftea: elevii școlilor 2,3 și 4 au plantat copăcei, sâmbătă, 25 aprilie, cu ocazia Zilei Pământului. „Viitorul” este, deopotrivă, întruchipat de copii și de rădăcinile pe care ei și copăceii și le-au înfipt în memoria lor și a pământului. Și toate acestea s-au petrecut sub veghea unei căprioare ce stătea ascunsă în lanul de grîu, ascultând liniștită chicotelile copiilor.
Stejar roșu – extremă frumuseţe
Locul ales pentru plantarea puieţilor a fost stabilit de primăria orașului Buftea de la curba de la liceul Barbu Știrbey, până la intrarea în satul Tămași, al comunei vecine Corbeanca. „Noi îi spunem Drumul Tămașiului și ideea lansată de primărie ne-a prins foarte bine, pentru a explica la modul cât mai practic elevilor noștri semnificaţia Zilei pământului. Am făcut un parteneriat cu Primăria și, iată-ne aici, alături de copii de la școlile 2,3 și 4 și de cadrele lor didactice”, povestește profesoara Doiniţa Marin, director adjunct al școlilor 3 și 4 din Buftea. Transportaţi de către autobuzul primăriei, copiii au fost supravegheaţi și îndrumaţi nu numai de profesorii lor, Geovana Boca, Valentina Niţă, Mihaela Gheţea, Viorel Găișteanu, dar și de membrii ai Poliţiei locale, care ba au închis traficul dintr-un sens, ba au făcut semne șoferilor să încetinească, pentru ca micuţii să se întoarcă acasă numai cu amintiri frumoase.
Un pom, o casă, un copil
Alături de elevi, între două oficieri de căsătorii, primarul Gheorghe Pistol spune: „Fiecare dintre adulţii prezenţi aici – profesorii, pădurarii, poliţiștii, primarul – avem datoria de a-i învăţa pe copii că, în viaţă, trebuie să planteze un pom, să ridice o casă și, la vremea potrivită, să aibă și urmași. Suntem, astăzi, în prima fază de a-i învăţa cum să planteze un pom și sunt convins că, peste ani, atunci când vor trece pe aici cu propriii copii, elevii de astăzi se vor putea lăuda cu ceea ce au plantat astăzi. În fine, încercăm să pregătim o schimbare de ștafetă și între generaţiile de arbori. Cei mari sunt niște plopi euromaericani, au 50-60 de ani vechime și vremea tăierii lor nu va întârzia. Am primit 300 de puieţi de stejar roșu de la Ocolul Silvic, gropile au fost făcute de angajaţii de la Generali Public Serv, care vor reveni, de luni încolo, pentru a înţărușa puieţii și a-i da cu var. Privindu-i pe copii, realizez câtă plăcere le face această lecţie practică și sunt convins că puritatea sufletelor lor vor ajuta puieţii să prindă rădăcini foarte repede și nimic să nu-i doboare”.
Pădurarul cu 3 copii și alte mii….
Un rol important al bunei desfășurări a plantării puieţilor a avut-o Marian Andrei, pădurar al cantonului 5 Tamaș, Ocolul Silvic București al Direcţiei Silvice Ilfov. Nu era singur, ci cu colegul lui, Tiberiu Andrei, nimeni altul decât fratele lui. În plus, printre elevi era și fiul lui, Gabriel Andrei, elev în clasa a X-a la Colegiul Silvic „Theodor Pietraru”, din Brănești. Ascultându-l cum vorbește despre copaci ca și când ar povesti despre propriii copii, pădurarul Marian Andrei se transpune și realizez că meseria lui e… pădurea. „Noi, bărbaţii Andrei, suntem pădurari de câteva generaţii și iubirea faţă de pădure ne-a fost transmisă mie și fratelui meu ca pe o moștenire dragă de familie. Eu locuiesc cu cei trei copii ai mei la casa aceea din pădure, căreia i se vede numai acoperișul. Dintre copii, cel mare, Gabriel abia așteaptă să devină pădurar și… șeful meu, firește. Copiii mei sunt pur și simplu înnebuniţi după școală și merg în fiecare zi aproape 5 km pe jos până la școală. Iarna, când e zăpada mare, eu le mai spun să mai stea acasă o zi-două, dar ei nici nu vor să audă. Le fac drum cu calul prin nămeţi și tot se duc. Sunt bucuros că și alţi copii descoperă astăzi ce frumos este să așezi drept un puiet, așa cum facem noi, părinţii, cu copiii când îi așezăm drept pe drumul vieţii”. Cu siguranţă că vorbind cu un pădurar, ca Marian Andrei, lui Rabindranath Tagore i-au fost inspirate stări și cuvinte pe care să le înșire apoi într-un proverb devenit celebru: „Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul.”