Servește-ți oaspeții cu cele mai delicioase preparate culinare tradiționale

La toate casele de gospodari, Sărbătorile de Iarnă vin cu bucurii, mese îmbelșugate și ospățuri memorabile. Dacă vei petrece Crăciunul și Revelionul cu familia și prietenii la tine acasă, în jurul mesei pline cu bunătăți tradiționale și al bradului împodobit, impresionează-ți invitații cu deliciile din farfurie! Iată cum să le prepari, ca să faci  din mesele festive o adevărată artă culinară!

 

Caltaboș

Ingrediente:

 2 linguri de untură de porc;  

 2 cepe;  

 1 kg de carne de porc (ceafă sau piept);  

 1 pahar de orez;

 1 pahar cu supă de carne de porc;

 maț de caltaboș;  

 sare, piper și coriandru după gust.

 

Mod de preparare:

Începe prin a spăla foarte bine carnea de porc, apoi trece-o prin mașina de tocat. După ce o amesteci bine, taie ceapa mărunt și călește-o în untură. Adaugă supa de porc, ceapa călită, orezul, sarea, piperul și coriandrul peste carnea de porc tocată și omogenizează. Umple mațul de caltaboș cu această compoziție, leagă-l bine cu ață la ambele capete și înțeapă-l din loc în loc, ca să nu crape. Așează preparatul într-o oală mare, încăpătoare, în apă rece, cât să-l cuprindă. Lasă-l la fiert la foc mic.

 

Cârnați

Ingrediente:

 250 de gr de slănină;

 2 ardei grași;

 1 kg de pulpă de porc dezosată;

 mațe de porc; 

 boia de ardei dulce; 

 usturoi, sare, piper și cimbru, după gust.

 

Mod de preparare:

Pulpa și slănina de porc spală-le bine și dă-le prin mașina de tocat carne. Pune la tocat ardei grași și câțiva căței de usturoi (după gust) și amestecă bine. Pentru un plus de savoare, adaugă piper, sare, cimbru și boia de ardei, în cantitățile dorite. Ca să se lege compoziția, pune și puțină supă de carne de porc. Frământă totul până când obții o compoziție omogenă și umple mațele de porc bine spălate și răzuite. Leagă cârnații la ambele capete, înțeapă-i din loc în loc ca să nu se spargă mațul și lasă-i la uscat.

 

 

Ciorbă de rasol de porc

Ingrediente:

 3 roșii potrivite;  

 2 morcovi;

 2 cepe potrivite;

 2 ardei grași;

 1 rasol de porc;  

 1 bucată de păstârnac sau rădăcină de pătrunjel;

 1 țelină mică;

 1 legătură de pătrunjel;

 1 legătură sau o legătură și jumătate de leuștean, după gust;

 două ouă;

 borș sau zeamă de varză, după gust;  

 boia de ardei dulce, sare și piper, după gust.

 

Mod de preparare:

Începe prin a spăla bine rasolul. Apoi, pune-l la fiert în apă rece, într-o oală mare care să-l cuprindă în întregime. Lasă-l să fiarbă la foc mic. Îndepărtează spuma care se formează. Când carnea este aproape fiartă și se desprinde de pe os, înlătură osul și rupe bucăți potrivite de rasol. Adaugă legumele, leuștean, puțin pătrunjel, tocate mărunt și
lasă-le să fiarbă cu carnea. Când toate ingredientele sunt fierte bine, adaugă borșul sau zeama de varză și mai lasă ciorba să mai dea în două-trei clocote. Pune sare și piper după gust și drege-o cu ouăle bătute cu puțină sare și piper. Stinge focul și pune deasupra restul de pătrunjel tocat mărunt.

 

Sarmale

Ingrediente:

 500 de grame de carne de porc tocată;

 3 linguri de orez;

 2-3 linguri de mărar tocat mărunt;

 2 roșii;

 2 morcovi;

 2 ardei grași;

 2 legături de pătrunjel;

 2 cepe;

 frunze de varză murată;

 suc de roșii;

 sare, boia de ardei dulce și piper, după gust.

 

Mod de preparare:

Ia o oală încăpătoare și pune în ea carnea de porc tocată. Peste carne adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii, de asemenea tocați mărunt sau dați prin răzătoare, roșiile tăiate cubulețe mici, orezul, o legătură și jumătate de pătrunjel tocat, sarea, boiaua de ardei dulce și piper după gustul tău. Amestecă bine toate ingredientele și împachetează carnea, puțin câte puțin, în foile de varză murată. Într-un alt vas, pune frunze de varză murată și începe să așezi fiecare sarma formată. Pentru o savoare specială, poți pune un rând de sarmale și unul de bacon sau costiță afumată și tot așa, până când termini de așezat sarmalele. Adaugă și două-trei frunze de dafin, suc de roșii, piper, pătrunjelul rămas, o lingură de mărar și apă cât să le cuprindă. Lasă vasul pe foc până începe să fiarbă, apoi introdu-l la cuptor și lasă-l până când varza și celelalte ingrediente sunt fierte bine.

 

 

Să aveți Sărbători cu bucurii, pace și bunăstare alături de cei dragi!
Fie ca anul care vine să vă fie izvor de sănătate și belșug! La mulți ani!