La început de toamnă, strugurii sunt cele mai căutate fructe. Micile boabe aromate, parfumate, nu sunt doar extraordinar de gustoase, ci și pline de vitamine și săruri minerale care le atribuie foarte multe proprietăți terapeutice.
Puterea tămăduitoare a strugurilor vine din:
Vitamina A – asigură buna funcționare a sistemului osos și nervos, participă la creșterea rezistenței organismului la infecții și este vitală pentru o vedere bună;
Vitamina C – este un antifebril excelent. Vitamina C îți îmbunătățește imunitatea și te ajută să previi sau să tratezi mai rapid infecțiile respiratorii specifice sezonului rece, astenia de toamnă și anemia. Dacă ești pacient cardiovascular, această vitamină îți este indispensabilă, contribuind cu succes la evitarea formării cheagurilor de sânge. Aceasta îți protejează creierul de un eventual accident vascular și inima de infarct;
Vitamina K – recunoscută ca vitamina antihemoargică, este aliatul tău în prevenirea și stagnarea hemoragiilor;
Calciu – îți fortifică oasele și dantura;
Fier – este unul din cele mai bune adjuvante în prevenirea și combaterea oboselii accentuate. Fierul are un efect calmant, fiind necesar când ești stresat, nervos, irascibil;
Magneziu – îți asigură un somn liniștit, te scapă de durerile de cap și te ține departe de osteoporoză crescând rezistența masei osoase. Totodată, magneziul îți scade tensiunea arterială și îți asigură menținerea ritmului cardiac normal.
Terapia cu suc de struguri ajută la o digestie bună
Bea câte un pahar de suc de struguri înainte de cele trei mese principale ale zilei (mic dejun, prânz și cină) și în locul gustărilor. Menține regimul o săptămână și vei elimina toxinele din organism mai ușor, vei scăpa de kilogramele nedorite și îi vei îmbunătăți digestia.
Abține-te de la consumul de struguri
ai diabet,
ai hipertensiune arterială gravă,
ai o afecțiune renală severă,
reții apa în organism,
ai diaree cronică,
suferi de colită de fermentație.
Cura pentru o inimă sănătoasă
Uleiul din sâmburi de struguri stimulează buna funcționare a inimii, previne tulburările circulatorii și fragilitatea vaselor sanguine. Se recomandă consumul a două-patru linguri de ulei din sâmburi de struguri, folosit ca adaos la salate sau diverse alimente care nu presupun prepararea la foc. De asemenea, strugurii consumați în stare proaspătă întăresc mușchiul inimii și reglează funcțiile acesteia.
Reţete pe alese… de la bucătari culese
Ingrediente:
l 500 gr de struguri albi de masă
l 150 gr de ciocolată
l 6-7 linguri de apă
l 5 linguri de cacao
l 3 linguri de fulgi de cocos
l 2 linguri de rom
– zahăr- o jumătate de cană
Mod de preparare:
Desprinde boabele de pe ciorchine, spală-le bine și lasă-le la scurs. Între timp, pregătește-te să faci crema de ciocolată. Pune zahărul într-un vas la bain-marie, adaugă peste el puțină apă și cele cinci linguri de cacao. Amestecă în mod continuu ca să nu se lipească. Rade ciocolata dar adaug-o abia atunci când începe să se lege crema. Mai lasă compoziția la foc câteva minute, adaugă romul și dă-o la răcit. Trece boabele de struguri prin crema de ciocolată, cât mai este călduță. Scoate-le într-o farfurie cu fulgi de nucă de cocos, în așa fel fel încât, să-i acoperi cu cocosul.
Ficăței de pui cu struguri albi
Ingrediente:
l 500 gr ficat de pasăre
l 200 gr boabe de struguri albi
l 200 ml de vin alb
l 50 gr de unt
l 50 ml ulei de măsline
l 2 căței usturoi
l 1 ceapă medie
l puțin pătrunjel
l puțin cimbru
l sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Taie ceapa solzișori, usturoiul mărunt și pune-le la călit în uleiul de măsline. După ce s-au înmuiat, adaugă și ficatul de pasăre la prăjit. Toarnă și vinul peste ingrediente, dar numai când ficatul e rumen. Pentru a oferi un plus de savoare, adaugă piperul, cimbrul și verdeața. Lasă să fiarbă cu capac până se evaporă vinul. Pregătește-te să pui untul și boabele de struguri. Mai lasă compoziția la fiert, la foc domol cam zece minute. La final adaugă sare după gust.
Dulceață de struguri
Ingrediente:
l 3-4 pahare de apă
l 3 linguri de suc de lămâie
l 1 kg boabe mari de struguri albi
l 1 kg de zahăr
l o jumătate de baton de vanilie
Mod de preparare:
Spală bine fructele sub jet de apă. Apoi decojește boabele și scoate-le sâmburii. Ia o bucată de tifon și pune boabele la scurs în el. Umple un vas mare cu apa și zahărul și lasă-le la fiert. După primele clocote adaugă o lingură de suc de lămâie. Lasă ingredientele la fiert la foc mic și când clocotele se domolesc adaugă și strugurii. Lasă să mai fiarbă câteva minute și ulterior, pune restul de lămâie. Când va fi bine legată, ia spuma, adaugă batonul de vanilie și lasă dulceața la răcit. Toarn-o în borcane cu capac etanș.