De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și a Medicului, voluntarii Catedralei Naționale au vizitat, din nou, pacienții și specialiștii Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ca de fiecare dată, după ce le-au cântat cele mai frumoase pricesne, voluntarii le-au oferit gazdelor câte o îmbrățișare caldă și daruri minunate.

Se știe că, alături de cadrele medicale și de res­tul angajaților Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie”, voluntarii Catedralei Naționale și-au asumat misiunea de a alina sentimentul de singurătate și, odată cu el, o parte din suferințele sufletești ale pacienților acestui centru. Duminică, pe 1 octombrie, când lumea întreagă a sărbătorit medicii și persoanele vârstnice, voluntarii Catedralei Naționale și-au îndreptat, din nou, atenția către acești oameni care au oferit atât de multe societății și noilor generații. I-au vizitat și le-au dăruit iconițe pentru ocrotirea permanentă și flori în semn de respect, prețuire, prietenie, încredere și simpatie.
30% dintre persoanele îngrijite aici sunt vârstnici 
”Astăzi am invitat voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru a sărbătorii Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Centrul de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” din București oferă servicii medicale spitalicești de îngrijire paliativă pentru beneficiarii adulți cu afecțiuni oncologice, dintre care 30% sunt vârstnici. Termenul de ”paliativ” provine din latinescul pallium, care se traduce prin ”mască” sau ”acoperământ”. Aceasta este de fapt și esența îngrijirilor paliative: mascarea efectelor bolii incurabile sau asigurarea unui acoperământ pentru cei bolnavi, atunci când medicina curativă nu mai poate oferi vindecare. Vârstnicii sunt părinții și bunicii noștri, sunt cei care ne-au dat viață, cei care ne-au crescut, educat și insuflat dragostea față de Dumnezeu și biserica. Într-o pildă, un înțelept a fost întrebat: putem uita oamenii? Acesta a răspuns: îi putem uita pe cei lângă care am râs, dar nu îi vom putea uita niciodată pe cei lângă care am plâns. Părinții de veacuri au vegheat lângă noi și au fost alături atunci când am plâns, iar acum noi trebuie să fim alături de ei. În instituția noastră personalul medical a fost alături de 5000 de familii care i-au plâns pe cei dragi grav bolnavi de cancer care au trecut la Domnul! Cu ocazia acestei zile internaționale care stă sub semnul Acoperământului Maicii Domnului, îi îndemn pe toți membrii din comunitate să fie alături de cei vârstnici, la recunoștință pentru vârstnicii îngrijiți cu dragoste de instituțiile spitalicești, să revină în locurile unde au fost ajutați și să fie solidari cu pacienții, dar și cu personalul medical pentru a îmbunătății condițiile oferite, pentru dotarea, modernizarea și creșterea calității serviciilor oferite de Centrul de Îngrijiri Paliative ”Sf. Nectarie” din București, Sectorul 2”, ne-a spus Adriana Căruntu, director al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”.
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” înființat de Arhiepiscopia Bucureștilor de peste un deceniu furnizează serviciile necesare creșterii calității vieții bolnavilor de cancer, în stadiul terminal. ”Această zi se află sub semnul atenției, respectului și al recunoștinței îndreptate către cei care ne sunt părinți și bunici. Totodată, este o zi în care ne îndreptăm atenția și către personalul medical. O zi în care este nevoie să recunoaștem munca și importanța contribuției medicilor în societate și în comunitate, în general. Să le arătăm considerația și respectul nostru pentru tot ceea ce au făcut și fac în continuare pentru sănătatea noastră, a tuturor. Să le mulțumim și să-i prețuim”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Catedralei Naționale.