Comisia parlamentară pentru modificarea legii electorale a propus ca viitoarele alegeri generale să se desfășoare prin vot mixt – o parte dintre parlamentari să fie aleși uninominal, o parte pe liste. Deși înaintea ședinței atât reprezentanții PDL cât și cei ai USL au anunțat că susțin varianta votului uninominal pur, în dezbaterile de la comisie au decis un sistem de vot mixt. Potrivit președintelui comisiei, Sulfina Barbu, decizia a fost luată prin consens, cu unanimitate de voturi.
Reprezentanții PDL și cei ai USL afirmă că au susținut în comisie votul uninominal pur dar, că UDMR și reprezentanții minorităților au respins aceasta variantă de sistem electoral. „Nici UDMR-ul și nici minoritățile nu au fost de acord cu un astfel de sistem electoral, este punctul lor de vedere, pe care și l-au asumat și categoric avem două grupuri parlamentare, cu trei reprezentanți, deci nu avem cum să adoptăm o hotărare fără voturile lor. Decât să rămânem cu sistemul actual sau să ne întoarcem la sistemul pe listă, este un compromis acceptabil dacă reușim să adoptăm un astfel de sistem”, a explicat Barbu.
„Am stabilit de la început că va trebui să avem consens, sau cel puțin 11 voturi. La încercarea noastră de a susține propriile proiecte cred că votul a fost doar de 6 sau 7, așa că nu aveam nicio șansă. Legat de sistemul mixt german am avut și noi unele discuții, știți că a fost lansat și de către unii dintre colegii nostri, acum urmează detaliile. Ne vom pronunța după ce vom vedea proiectul cu care o să vină Autoritatea Electorală Permanentă”, susține Ilie Sârbu, de la PSD.
În ceea ce privește reducerea numărului de parlamentari nu s-a decis nimic, urmând ca săptămâna viitoare să se discute la comisie, în funcție de negocierile dintre Putere și Opoziție. „Acest număr de parlamentari va fi comunicat săptămâna viitoare, nu pot să vă spun acum precis fără să avem numărul de colegii stabilite, fără să avem exact numărul care se compensează pe o listă. Vorbim de un număr mai mic de parlamentari, dar săptămâna viitoare vom ști care este acel număr”, a mai spus Barbu.
Ce înseamnă sistemul de vot mixt. Candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi obține și mandatul de parlamentar, candidații care nu au câștigat în competiția directă vor fi numiți de către partide pe sistemul de liste. Mai exact, în funcție de voturile obținute, partidele obțin un procentaj care se va calcula la nivel național. În funcție de procentajul obținut se vor redistribui mandatele.