Orașul Buftea a avut din nou un sfârșit de săptămână plin de mișcare, în care copiii au fost principalele persoane în jurul cărora s-a concentrat atenţia primăriei și a altor organisme.
Vineri, 27 septembrie pe platoul din faţa primăriei erau adunaţi circa 50 de copii care se jucau. Nu oricum, ci sub supravegherea voluntarilor de la SOS Satele Copiilor și a unui asistent social. Cum biroul primarului Gheorghe Pistol are fereastra exact către acest platou, domnia sa ieșea, din când în când, să supravegheze ce se întâmplă cu micuţii. Ulterior a coborât și ne-a spus că este primul parteneriat pe care cei de la SOS Satele Copiilor l-au încheiat cu vreo localitate din Ilfov. „Programul se derulează prin Direcţia de Asistenţă Socială a primăriei, iar pe timpul vremii nefavorabile le-am pus și un spaţiu la dispoziţie. După cum am aflat, cei de la SOS satele copiilor au fost alături de copiii bufteni și la începutul anului școlar prin rechizitele oferite acelor familii care nu și le-au putut permite”, povestește Gheorghe Pistol.
Jucăriile pe care le-am văzut fac parte din proiectul „Mașina cu jucării” derulat de SOS Satele Copiilor, un program care se adresează copiilor din familii nevoiașe. SOS Mașina cu Jucării este un serviciu social mobil, unic la nivel naţional, care utilizează jocul ca educaţie nonformală a copiilor. Și la Buftea, copiii erau antrenaţi în ateliere, potrivit vârstei lor, de pictură, modelaj sau confecţionare de jucării, sau jocuri de stimulare a limbajului și îmbogăţire a vocabularului. Absorbiţi de jocul lor serios, copiii din Buftea erau total transpuși în lumea jucăriilor
Let’s do it, România!
Sâmbătă, 28 septembrie, în ciuda vremii, toţi copiii de la Buftea, începând cu cei de grădiniţă și terminând cu cei de la liceul Dumitru Dumitrescu au ieșit pe străzi sau locuri virane să participe la Ziua de Curăţenie Naţională organizată de responsabilii de la mișcarea Let’s Do it, Romania!. Pe de altă parte, la Marea Curăţenie organizată în toată ţara au participat și angajaţii primăriei, primarul
Gheorghe Pistol și deputatul Hubert Thuma.
I-am însoţit pe copii în cartierul Studio pe Aleea Tineretului și în împrejurimi unde micuţii de la grădiniţe, cu mâinile înmănușate, erau deja cu sacii umpluţi. Câteva străzi mai încolo erau elevii de la clasele a VI C și a VII-a de la școala nr.1, însoţiţi de directoarea lor, prof. Aretinica Rudeanu. Și pe Aleea Câmpului locurile de joacă eu fost curăţate de hârtii iar elevii de la clasele IX-a și a X-a, alături de profesoara Florina Gorgan și directorul Tănase Stanciu, au umplut strada Pădurii de sacii cu gunoaie adunaţi de pe câmpul gol din apropierea căii ferate.
După o oprire la intrarea în oraș, unde primarul a tăiat panglica unei noi măcelării, însoţiţi și de comisarul Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, am mers alături de angajaţii primăriei pe Bulevardul Muncii, unde aceștia, echipaţi cu mănuși și saci au adunat tot felul de gunoaie de la porţile locuitorilor din zonă.
Ajunși la calea ferată, primarul Gheorghe Pistol spune: „Iată una dintre marile probleme ale orașului Buftea pe care tot încerc s-o rezolv. Ne trebuie o pasarelă sau o subtraversare căci copiii trec peste calea ferată pentru a ajunge la școală. Au fost atâtea accidente aici! Când e ceaţă, și în zona aceasta chiar se lasă de-o tai cu cuţitul și mai trece și săgeata albastră, trenul nici nu se aude, nici nu se vede. Este chiar o urgenţă pentru care am nevoie de ajutor”, îmi explică primarul orașului Buftea.
Pledoarie pentru voluntariat
Tot sâmbătă, după curăţenie, ne-am întors pe platoul din faţa primăriei unde avea loc un târg de ONG-uri pentru tineri. Ideea organizării acestui târg a fost aceea a sensibilizării tinerilor faţă de problemele societăţii în care trăiesc și faţă de voluntariat, încă necunoscut la adevărata capacitate în România.
Tinerii care s-au perindat pe la standurile organizate în faţa primăriei au putut vorbi cu cei doi părinţi, Veronica și Nicolae Tudorache care au înfiinţat în Buftea, orașul lor de reședinţă, ong-ul „Darul Copilăriei” pentru copii cu dizabilităţi. Apoi, sunt convinsă că întâlnirea cu tinerii studenţi turci, pe care Sakura România îi găzduiește în schimburi de experienţă de câte 6 luni le-a prilejuit buftenilor prilejuri de conversaţii și schimburi de idei. Voluntarii Crucii Roșii, tonici și plini de veselie povesteau de zor despre felul în care fiecare dintre tinerii care îi vizitau și luau pliante pot ajuta pe cei în nevoie. Sub conducerea liderului lor, Cosmin Terentiac, voluntarii Crucii Roșii – Cătălin Militaru, Vijai Iabangiu, Dana Modoran, Ciprian Tudorache și Andreea Andronache au explicat la ce folosește lista de cumpărături pentru Banca de Alimente și cum, prin descărcarea aplicaţiei de prim ajutor pe telefoanele mobile, câte 2 euro sunt viraţi de Real pentru Crucea Roșie Română, pentru înfiinţarea de puncte de prim ajutor în comunităţile izolate din România.
Lecţii de viaţă
Să nu ne ferim de a spune că tinerii bufteni au primit lecţii de viaţă în weekendul 27-28 septembrie. Una este să ţi se spună că trebuie să apreciezi ce ai și alta este să vezi că sunt copii pentru care jucăriile sunt un lux. Una este să ţi se spună acasă și la școală să nu mai arunci cutia de suc pe jos. Când le strângi și verdele ierbii rămâne pur, înţelegi mai bine ce sunt natura și curăţenia. Desigur, adulţii bufteni pot da chiar ei exemplele cele mai bune prin gestul lor de a dona pentru alţii sau de a ieși să-și cureţe spaţiile exterioare curţii lor. Unele mentalităţi se schimbă, altele mai întârzie un pic.