Simți că organismul tău este din ce în ce mai slăbit și nu mai știi cum să depășești stările de neliniște și epuizare? Este momentul ideal să adopți un regim alimentar sănătos. Grădinile și piețele abundă de verdețuri de tot felul, renumite pentru efectele lor benefice asupra sănătății.
Ștevia, leurda, loboda, ceapa, spanacul, urzicile, salata verde și usturoiul verde, sunt o sursă bogată de vitaimne și săruri minerale, esențiale bunei funcționări a organismului. Mai ales dacă le consumi în asociere cu fructe sau legume de sezon. Ele cresc imunitatea, combat senzația de oboseală și epuizare, îmbunătățesc digestia, asigură o vedere sănătoasă, scad colesterolul, previn apariția și agravarea bolilor de inimă, subțiază sângele, ajută la eliminarea toxinelor, reglează tranzitul intestinal și întârzie îmbătrânirea. Și, cel mai important, țin la distanță dezvoltarea celulelor canceroase. Cum să le prepari ca să te bucuri de proprietățile lor terapeutice?
Salată de crudități
Ingrediente:
– 10 măsline negre, fără sâmburi,
– 6 ridichi,
– 5 frunze de salată verde,
– 3 linguri de fasole verde,
– 3 roșii,
– 3 frunze de spanac,
– 2-3 fire de ceapă verde,
– o jumătate de morcov ras,
– o jumătate de castravete,
– o jumătate de ardei gras roșu,
– un piept de pui la grătar,
– câteva fire de pătrunjel,
– brânză feta sau, după preferințe,
– sare, piper, ulei de măsline, după gust.
Mod de preparare: Spală bine carnea de pui și pune-o pe grătar. Între timp, ocupă-te de crudități. Trece-le pe toate prin jet de apă, curăță-le și toacă-le după bunul plac. Legumele le poți toca mărunt sau rondele iar măslinele, le poți lăsa întregi. Când grătarul este gata, toacă și carnea de pui și pune-o peste legume și zarzavaturi. Adaugă uleiul de măsline și bucățele de brânză și amestecă bine. Opțional, poți să servești salata cu un dressing preparat din două fire de usturoi verde, tocate mărunt și frecate cu ulei până se formează o pastă. Amestecă usturoiul cu puțin suc de lămâie și pune-l peste salată, amestecând din nou. Potrivește de sare și piper.
Ciorbă de zarzavat
Ingrediente:
– 3 roșii,
– 2 cartofi,
– un ardei gras,
– un morcov,
– un ou,
– o jumătate de țelină,
– o legătură de pătrunjel,
– o legătură de leuștean,
– o legătură de ștevie,
– o legătură de lobodă verde,
– o legătură de lobodă roșie,
– puțin orez,
– borș, boia de ardei dulce, sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Începe prin a spăla bine verdețurile și legumele. Apoi, desprinde frunzele de ștevie de pe tulpini și lasă-le să dea într-un clocot. Procedează la fel și cu loboda, după ce separi fiecare frunzuliță de tulpină. Când au dat în clocot, scoate-le, scurge-le bine, taie-le și pune-le în oala de ciorbă. Apoi toacă legumele, o jumătate de legătură de pătrunjel și o jumătate de legătură de leuștean și amestecă-le cu ștevia, loboda, sarea, boiaua de ardei dulce și piperul, după gust. Călește-le cu orezul în puțin ulei și lasă-le la fiert. Amestecă bine și, din când în când, mai pune un pic de leuștean de pătrunjel. Când toate ingredientele sunt fierte, acrește cu borș și adaugă oul bătut. Mai lasă ciorba puțin pe foc, iar la final, presară, în ploaie, restul de pătrunjel și leuștean tocate mărunt.
Tocăniță de zarzavat cu găluști
Ingrediente:
– 3 fire de ceapă verde,
– 2 pulpe de pui,
– 2 ouă,
– 2 fire de usturoi verde,
– 1 morcov,
– 1 ardei gras,
– 1 roșie,
– 1 legătură de pătrunjel,
– câteva frunze de țelină,
– puțin ardei iute,
– bulion,
– griș,
– ulei de floarea soarelui,
– sare, piper și boia de ardei dulce, după gust.
Mod de preparare: Spală legumele și zarzavaturile și toacă-le mărunt. Apoi pune-le într-un vas încăpător, adăugând carnea de pui, sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Lasă-le la călit în ulei de floarea soarelui, cu bulion, până când se înmoaie și se îmbină aromele. Pune apă cât să acopere vasul și introdu preparatul la cuptor. Între timp, pregătește găluștile din cele două ouă, grișul, un pic de sare, piper și puțină zeamă de la fiertura dinainte. Pune-le la fiert separat, pe aragaz, într-un vas cu apă clocotită. Adaugă-le în tocăniță abia atunci când sunt fierte bine. Mai lasă tocănița puțin la cuptor cu tot cu găluști și oferă-i un plus de savoare adăugând pătrunjel în ploaie.