Într-un comunicat de presă, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, în parteneriat cu Societatea de Salvare București, anunță organizarea, ca în fiecare an, în pe-rioada 21 – 27 iulie 2012 a “Zilelor porților deschise”.
Evenimentul se desfășoară la sediul SABIF din Strada Mihai Eminescu, nr. 226, sector 2.
În această perioadă, bucureștenii, și nu numai, pot veni să vadă sediul Salvării, unde vor primi informații despre istoria Serviciului de Ambulanță, despre tehnicile de resuscitare și, cei care doresc, pot lua parte la un program inedit: “Fii voluntar pe ambulanță pentru o zi!”
În cadrul acestui program, voluntarii participă, alături de echipajul de pe ambulanță, la o intervenție, având ocazia să vadă cum este în “prima linie a frontului”.
După această experiență, oamenii poate îi vor privi cu alți ochi pe cei care sunt alături de ei în situații critice din 1906 încoace.
Prima “Salvare” din București a apărut în iulie 1906 din inițiativa privată a profesorului Nicolae Minovici sub deviza “totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”. Echi-pajul era format din vizitiu și sergenți de oraș, instruiți de dr. Minovici.
În 1907, dr. Nicolae Minovici a solicitat și pus în aplicare pregătirea practică în salvare a studenților din anii mari ai Facultății de Medicină, iar Salvarea a început să funcționeze regulat de la 1 august 1907.
În acest mod, România a devenit al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanță, după Olanda și Austria.
În 1931, Profesorul Nicolae Minovici teoretizează, pentru prima oară în lume, “Împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.
În 1934, din inițiativa Societății de Salvare, în localul Salvării se înființează Spitalul de Urgență.
În 1965 apare, pentru prima oară în lume, specialitatea urgențe medico-chirurgicale.
În 2007 este dotată de Ministerul Sănătății cu ambulanțe moderne, iar în 2008, Salvarea participă cu toate forțele la buna desfășurare a Summitului NATO la București.
În iulie 2011, de ziua Salvării, SABIF și Societatea de Salvare București au organizat “Cel mai mare curs de resuscitare din lume”, eveniment ce a avut loc pe Stadio-nul Dinamo și la care au participat 7402 persoane. Cu această ocazie s-a stabilit un nou record Guiness Book.
Pe 28 iulie a.c. aniversăm 106 ani de existență a Salvării, instituție care, indiferent ce denumire a purtat în acești ani, a servit cu devotament sănătatea cetățenilor din România.
Cu această ocazie, la sediul SABIF, din București, str. M. Eminescu nr. 226, vor fi organizate exerciții de simulare a unor situații de urgență, precum și alte manifes-tări festive.