Brăneşti

Sâmbătă, 4 octombrie, comuna Brăneşti a făcut mai mult sport ca de obicei şi aceasta pentru că profesori din judeţ s-au reunit într-o serie de competiţii dedicate Zilei Educaţiei, sărbătorită în 5 octombrie şi a Săptămânii Europene „Move Week”.  Proiectul denumit „Multisport Ilfov 2014” a fost pus la punct de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Ilfov, Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi” în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Ilfov. O zi plină de mişcare şi bună dispoziţie.

Trofeul Multisport Ilfov 2014

Ziua a debutat cu o parte teoretică, urmată de meciuri de volei desfăşurate în renovata sală de sport de la liceul Cezar Nicolau, street ball desfăşurat la liceul Traian Lalescu şi orientare turistică în Pădurea Pustnicul combinată cu nordic walking. Dan Ionuţ Gheorghe, profesor  de educaţie fizică la liceul „Traian Lalescu” povesteşte:  ”Sunt aici mai mulţi profesori din Ilfov  care predau discipline diverse dar şi cadre auxiliare reuniţi sub un proiect pe care, ca profesor de educaţie fizică, l-am iniţiat din 2008  alături de câţiva colegi şi de Doru Traşcă de la Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi”.  Începând din acest an este o etapă judeţeană, am organizat patru centre conform punctelor cardinale iar aici, la Brăneşti, suntem pe centrul Est. De fapt, suntem gazde pentru toate cele patru puncte, patru echipe, dacă vreţi, pentru că am putut oferi condiţii de desfăşurare din toate punctele de vedere. Nu avem un parteneriat scris cu primăria, ne gândim poate din 2015. Important este că nu există „cel mai bun” sau „cel mai slab”, ne autoarbitrăm şi la orientare turistică aşa cum am făcut-o până acum la volei şi street ball. Ierarhizarea finală este pur teoretică, toţi sunt pe locul I datorită faptului că au participat şi au sărbătorit atât de frumos Ziua Educaţiei”.

Prin pădurea Pustnicul

Orientarea turistică este, în general, un moment sportiv foarte bine primit indiferent de categoria de vârstă a vreunui participant la o astfel de întrecere. Motivul este „descoperirea” în sine şi întrecerea cu propria persoană. Descoperi, dacă nu ştii deja, cum să citeşti harta şi să te orientezi cu busola, îţi exersezi memoria, dar şi condiţia fizică.  Doru Traşcă, consilier tineret la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Ilfov nuanţează: „Aici, acum, în pădurea Pustnicul ne pregătim pentru o demonstraţie practică despre ce înseamnă un traseu de orientare turistică. Traseul are  2 km şi pe undeva există şi o tiroliană, în premieră. Profesorii sunt împărţiţi pe grupe care vor pleca pe traseu cu 5 minute diferenţă între fiecare echipă. Sunt echipaţi cu hărţi pe care sunt marcate posturile pe care trebuie să le identifice. La fiecare post au un lampion şi un compostor  cu ajutorul căruia trebuie să composteze pe fişa de concurs pentru a dovedi ulterior că au trecut pe la postul respectiv. Cei care ratează unul dintre posturi  sunt depunctaţi cu 500 puncte. Partea aceasta cu orientarea turistică mi-a revenit ca organizare pentru că este o pasiune a mea încă din 1996 când organizam concursuri de turism sportiv la munte. Colaborăm cu cei de la Federaţia română de orientare turistică, avem şi un club la Otopeni, CA Oranos”. Și astfel, exemplul cel mai bun pentru elevi vine chiar de la profesori.