Izvorul Tămăduirii,
Prima mare sărbătoare care urmează Învierii Domnului este cea închinată Preacuratei Fecioare Maria, Izvorul Tămăduirii. Praznicul are loc în vinerea din Săptămâna Luminată și unește în rugăciune și în credință creștinii ortodocși de pretutindeni.
Vineri, 6 mai, este o zi sfântă pentru toți credincioșii. Izvorul Tămăduirii, pomenit și cinstit în această zi, ne amintește tuturor de rolul esențial pe care Sfânta Fecioară Maria L-a avut în lucrarea mântuirii noastre. De altfel, și denumirea praznicului de Izvor al Tămăduirii vine de la minunile pe care Maica Domnului le-a săvârșit la izvorul din apropierea Constantinopolului. Fascinanta poveste a apei care capătă puteri tămăduitoare în vinerea din Săptămâna Luminată începe încă dinainte ca Leon cel Mare să devină împărat.
Minunea Maicii Domnului
Într-una din zile, pe când Leon se plimba printr-o pădure, a întâlnit un bătrân orb și însetat care i-a cerut să-i dea apă și să-l ducă la cetate. Dar Leon s-a întristat pentru că nu era nicio sursă de apă împrejur. La un moment dat, a auzit glasul Sfintei Fecioare spunând: “Nu te mai osteni, căci apa e aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apa tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Leon dă ascultare Maicii și găsește un izvor din care îi dă orbului să bea. Îi spală fața cu apă, iar bătrânul începe să vadă.
Și noi ne bucurăm de tămăduiri miraculoase
Și pentru noi, creștinii de astăzi, minunea Maicii Domnului, săvârșită la apa izvorului de la Constantinopol, este un izvor al speranței și al vindecării. În urma miracolului Fecioarei Maria, apa acestui izvor a devenit recunoscută pentru puterile ei miraculoase, aducătoare de sănătate sufletească și trupească. La fel și apa pe care preoții o sfințesc în ziua praznicului, în lăcașele de cult ortodoxe, invocând pogorârea Duhului Sfânt peste ea și binecuvântarea Domnului. De aceea, toți cei care mergem la biserică în ziua de Izvor, participăm cu gând curat la Sfânta Liturghie, ne rugăm cu dreaptă credință și luăm apă sfințită, vom fi mai sănătoși, vom găsi mai ușor alinare pentru suferințele sufletești și vom avea parte de protecție sporită în fața necazurilor și a încercărilor grele.
Cum folosim Aghiasma Mică?
Odată dusă acasă, casa ne va fi ferită de rele. Cu ea putem stropi încăperile, bunurile și pe membrii familiei care conviețuiesc cu noi. De asemenea, trebuie să bem câte o gură dimineața, pe stomacul gol și să ne spălăm fața cu ea și să dăm bolnavilor spre ameliorarea suferințelor. Să nu uităm că Aghiasma Mică are puterea de a alunga duhurile rele, arătările urâte și rele și vindecă sau ameliorează simptomele unor afecțiuni extrem de grave.
Prin credință, îi amplificăm puterile tămăduitoare
Așadar, după Aghiasma Mare de la Bobotează, apa sfințită în vinerea din Săptămâna Luminată ne aduce vindecarea. Prin rugăciunile închinate Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, ne va fi de folos de-a lungul vremii, în special în momentele apăsătoare ale vieții. Aghiasma Mică, după cum este denumită în popor apa sfințită la Izvor, ne îmbunătățește considerabil sănătatea și calitatea vieții. Iar prin simpla utilizare cu suflet curat și încredere maximă valorificăm puterile a acestei ape sfințite de preot. Ca printr-un miracol, aghiasma mică nu se strică. Crezând cu tărie în minunile Maicii Domnului, o putem folosi multă vreme. Apa sfințită la Izvorul Tămăduirii ne ameliorează sau ne vindecă durerile, ne ajută când suferim pierderi importante, ne dă puterea să trecem peste nedreptăți, peste greutățile care ne împovărează și ne ajută să găsim soluții pentru toate problemele. Căci Maica Domnului îl ascultă pe fiecare rugător și-i răspunde negreșit, trimițându-i răsplata după credință.