Lucrarea semnată de autoarea Rodica Oniga evocă duios propria copilărie care zugrăvește o lume de basm, frumoasă, inocentă, plină de vise dar și de temeri, iubire și uimire.

 

Iubitorii de literatură și de frumos sunt așteptați mâine, în inima bucureștilor, să ia parte la momentul special de lansare a cărții „Testament pentru copilărie”. Evenimentul va avea loc la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon, al Primăriei Sectorului 2 din str. J.L. Calderon 39, începând cu orele 16.00. Alături de autoarea lucrării vor fi și critici literari renumiți. Lucian Chişu, Victor Atanasiu, Aureliu Goci, Nicolae Iliescu, Geo Călugăru, Emil Stanciu, Ion Dodu Bălan, Daniel Cristea-Enache sunt doar câțiva dintre scriitorii și criticii literari care au îmbrățișat stilul literar al lucrării, unicul testament în care se regăsește oricel copil pe umerii căruia apasă greutățile vieții și care caută a desluși misterele lumii. O mărtuire vie a uriașei disponibilități a adultului spre frumusețea și inocența sufletului de copil care au un singur dușman, trecerea timpului.

Criticul literar Lucian Chişu: „Versurile sunt cutreierate de întrebări existenţiale”

„Volumul Rodicăi Oniga, Testament pentru copilărie, apărut la Editura PRO Editură şi Tipografie, 2016, se include între curentele tradiţionalist şi post-post-modernitate. Volumul este structurat în două părţi. Prima parte, numită Copilăria oricând, evocă tărâmul inocent al copilăriei. Însă, nu doar nostalgic. Ci, mai ales cu teama că acest univers mirific al omenirii ar putea să nu mai existe, să fie rupt din suflet, într-o societate lipsită de uman. A doua parte parte a volumului, intitulată Nesomnul veşnic al cuvântului este dedicată poeziei, ca formă de exprimare existenţială, ca modalitate de răscolire şi reînnoire sufletească. Rodica Oniga scrie poeme cu… o gândire intuitivă, creativitate şi imaginaţie poetică, calităţi pe care mizează autoarea. Versurile ei sunt cutreierate de întrebări existenţiale adresate sieşi, dar contingente cu veacul, cu stereotipurile şi frământările vieţii de zi cu zi”, după cum frumos spune criticul literar, Lucian Chişu, în prefaţa volumului.

„O copilărie ruptă de suflet”

„Mă bucur de apariția celui de-al doilea volum, expresia concepțiilor mele despre univers. Au trecut 20 de ani de sedimentare, de cunoaștere și retrăire în mine și înafară. O rememorare a etapelor vieții între care cea mai năpăstuită a fost copilăria mea. O copilărie marcată de moartea mamei. Practic, o copilărie ruptă de suflet. Astăzi, văd acest spațiu minunat, la fel de încărcat de suferință, și sufăr de teama că el ar putea muri din lipsă de candoare, diafan, sensibilitate într-o lume prea complicată, lipsită tot mai mult de emoție și amar de haotică”, spune poeta Rodica Oniga.

Rodica Oniga, autoarea cărții: „Banii strânși din vânzări îi donez copiilor cu hemofilie. Cred că în felul acesta îi pot ajuta cel mai bine

„Testament pentru copilărie” va fi disponibilă publicului larg încă de la lansarea de mâine. Cartea costă 20 de lei iar scopul ei este unul de suflet. „Banii strânși din vânzări vor fi donați copiilor din Asociația Națională a Hemofilicilor din România. Acești copii sunt niște napăstuiți ai sorții și eu cred că în felul acesta îi pot ajuta cel mai bine. Este un testament și pentru copilăria lor care a fost și este la fel de vitregă cum a fost și a mea. Doar motivele sunt diferite”, ne-a spus Rodica Oniga, autoarea lucrării „Testament pentru copilărie”.

Cumpără o carte și ajută un copil cu hemofilie!

Oricine poate ajuta copiii care suferă de hemofilie. Cumpărând un exemplar vei pătrunde în fascinanta lume a copilăriei în care doar iubirea, visele și speranțele mângâie sufletul sfărâmat de tristețe. Și, totodată, vei ajuta un copil cu hemofilie să aibă acces mai ușor la tratamentul care-i îmbunătățește calitatea vieții. Hemofilia este o boală ereditară caracterizată prin tulburări de coagulare a sângelui. Cei mai afectați sunt bărbații care moșetensc deficitul unui factor ce participă la coagularea sângelui, de la mamă. Mai exact, la orice lovitură sau zgârietură, bolnavul se confruntă cu o sângerare excesivă, fără tendința de sistare. În lipsa administrării unui tratament cu factor de coagulare pe care nu îl are organismul, pierderea de sânge poate fi foarte gravă. Mulți pacienți devin nedeplasabili pentru că au articulațiile afectate sau au memebrele amputate. În cazuri grave, hemoragia provoacă decesul. Prin gestul său, autoarea cărții „Testament pentru copilărie” încearcă să întindă o mână micuților cu această problemă de sănătate, deosebit de gravă.

Cine este poeta care udă lumea cu lacrimi de copil?

Rodica Oniga este poetă şi jurnalistă. S-a născut la data de 14 septembrie 1956, la Arad. Este licenţiată în filologie și a publicat numeroase poezii, eseuri în ziare, reviste, antologii. A fost membră a cenaclurilor literare George Bacovia, Ienăchiţă Văcărescu şi Mihail Sadoveanu. Clipa de faţă (1979), Ţară, vatră de eroi (1980 şi 1982), Urmaşii (1982), Cu pacea în aripi (1982), Interferenţe lirice (1982) sunt doar câteva dintre multele ei scrieri care au apărut și în antologii.