Vicepreședintele PNL, Nicolae Robu, apreciază că trei criterii sunt ”obligatorii și benefice” pentru alegerea viitorului președinte al partidului și afirmă că acestea ar fi îndeplinite de Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava și Marian Petrache.

Cu riscurile de rigoare, o să dau patru nume de colegi care, consider eu, îndeplinesc cele trei criterii și o voi face în ordine alfabetică, respectiv Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava și Marian Petrache (…) să fie cât se poate de clar că toți patru îmi sunt egali în apreciere”, arăta Nicolae Robu, la finele săptămânii trecute, într-un comunicat de presă.

În opinia sa, înainte de a rosti nume, chiar dacă sunt multe abordări posibile, există trei criterii – ”benefic, chiar obligatoriu” să fie îndeplinite de viitorul președinte al PNL.

Primul criteriu ar cere să fie un om cu forță electorală dovedită, adică unul care a câștigat alegeri importante, în confruntări uninominale, cu scor sensibil peste scorul partidului. Pe locul secund, Nicolae Robu plasează necesitatea ”să fie perceput de comunitatea PNL – membri și simpatizanți - ca aparținându-i trup și suflet, ca important în cadrul ei și apt, demn a o reprezenta, cu prestanță atât în interiorul ei, cât și în exterior, și aceasta deopotrivă prin CV-ul său și prin personalitatea sa”.

Cel de-al treilea criteriu menționat de Robu este ”prestanța pe sticlă”, ”să suscite atenție atunci când apare – bine ar fi chiar pasiune, dar asta e mai greu – și să aibă darul sau harul de a face ca cei ce-l urmăresc să țină minte ce aud spus de el”. Nicolae Robu consideră acest ultim criteriu o ”exigență foarte importantă”, pentru că ”mulți oameni, inclusiv foarte valoroși, altfel, sunt volatili, adică deîndată ce dispar de pe ”sticlă”, dispar și din mințile și din sufletele celor ce i-au văzut”.