Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. La semnarea deciziei CE a participat și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, alături de Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Am adoptat astăzi unul dintre cele mai mari programe de investiţii din UE. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toţi cetăţenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilităţii urbane, prin îmbunătăţirea conectivităţii regionale şi prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toţi cetăţenii, în special pentru cei mai săraci şi mai vulnerabili, aceste investiţii vor duce la îmbunătăţirea semnificativă a vieţii românilor. În plus, investiţiile în eficienţa energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici şi vor proteja mediul”, a declarat Corina Creţu.

La rândul său, ministrul Dezvoltării a explicat că, „programul prevede alocări financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 – Asistenţă Tehnică), în care vor fi investiţi, în următorii 7 ani, cei 8,25 de miliarde de euro alocaţi României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională”.

 

Ce se poate face cu banii din POR 2014-2020

POR 2014-2020 va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte, faţă de POR 2007-2013: reabilitarea ter­mică a clădirilor publice, lucrări de cadastru şi centre de transfer tehnologic.

Spre exemplu, circa 206 milioane de euro vor fi alocaţi pentru centrele de transfer tehnologic, iar 877 de milioane euro – pentru a sprijini IMM-urile să devină mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse sunt alocaţi 2,37 miliarde euro pentru activităţi de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, rezidenţiale sau pentru investiţii în iluminat public şi transport urban.

O altă noutate a programului o reprezintă conceptul de dezvoltare lo­cală plasată sub responsabilitatea comunităţii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizează proiecte pentru comunităţile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educaţie, servicii sociale, locuinţe sociale, activităţi de economie socială, amenajarea spaţiului urban degradat.

 

Şi tot din categoria investiţiilor noi face parte şi Axa Prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru această axă, beneficiarul eli­gibil este Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).