Unghiile încarnate – de ce ne afectează mai mult în acest sezon și cum le tratăm 

Vine primăvara! Pantofii strâmți pe picior sunt la modă în acest sezon dar, pe cât sunt de provocatori pe atât de mult dăunează sănătății. Durerile de călcâie, iritațiile, deformarea degetelor, senzația de picioare grele și umflate, apariția celulitei, durerea de coloană, mai ales dacă au și tocuri înalte sunt doar câteva dintre problemele de sănătate pe care le putem dobândi purtând încălțăminte de primăvară nepotrivită. De asemenea, unghia încarnată este una dintre cele mai dureroase probleme care ne poate afecta în acest sezon.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 641, ediția print

Una dintre cele mai frecvente și, probabil, printre cele mai acute dureri pe care le putem dobândi la nivelul unghiilor, patului unghial și plicilor unghiale este unghia încarnată. Problema este des întâlnită primăvara când purtăm mult timp încălțăminte strâmtă. De cele mai multe ori aceasta apare ca urmare a presiunii foarte mare exercitate asupra degetelor de la picioare. Există însă, și posibilitatea ca aceasta să fie cauzată de tăierea incorectă a unghiilor. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul unui centru medical, din București, ne spune în cele ce urmează, tot ce trebuie să știm despre unghiile încarnate și mai ales, cum le putem trata pentru a scăpa de durerile chinuitoare.

  • Pantofii care pun presiune pe degetele de la picioare provoacă dureri

Unghia încarnată este o problemă dureroasă, care afectează de obicei degetul mare de la un picior sau de  la ambele. Problema apare frecvent atunci când unghia este tăiată prea scurt și rotund la nivelul colțurilor, caz în care unghia poate crește în plica unghială provocând durere, disco​nfort, infecții repetate​, iar diagnosticul este clinic. “Alte cauze pot fi reprezentate de forma curbată a unghiilor, purtarea de încălțăminte care pune o mare presiune pe degetele de la picioare, rănirea degetelor de la picioare, poziția incorectă, igiena necorespunzătoare a piciorului sau, bineînțeles, predispoziția genetică. Activitățile care presupun lovirea cu piciorul în mod repetat a unui obiect sau exercitarea unei presiuni pe degetele de la picioare pentru perioade lungi de timp pot provoca vătămarea unghiilor, crescând riscul de încarnare. Persoanele care practică balet, fotbal sau kickboxing trebuie să acorde o atenție deosebită în acest sens, fiind predispuse la a dezvolta astfel de probleme”, spune specialistul dermatolog.

  • Metode eficiente de tratament, acasă sau la medic

În stadiul incipient, pielea din jurul unghiei devine umflată sau tare și își face apariția durerea la exercitarea de presiune pe deget. În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lamă unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere a unghiei poate duce la vindecare. ​“Există anumite opțiuni de tratament la domiciliu care ar putea ajuta la ameliorarea problemei. Înmuierea piciorului timp de 15-20 minute în apă călduță cu oțet (o parte oțet alb la patru părți apă) și două linguri de sare, utilizarea de antiinflamatoare orale și aplicarea de unguente antibacteriene pe partea afectată a unghiei precum și introducerea unei mici mici bucăți de bumbac între unghie și piele pot ajuta la vindecarea problemei în cazurile ușoare”, mai spune dr. Laurențiu Vlădău. Dacă problema avansează până la infecție, simptomele pot include: pielea roșie, umflată, senzația de durere, sângerare, puroi. În această situație, se impune vizita la medic. “În cazul în care unghia încarnată nu răspunde la tratamentele la domiciliu își face apariția infecția, este indicată vizita la medicul specialist pentru a preveni complicațiile și pentru a ameliora simptomele. În acest stadiu, o alternativă de tratament o reprezintă corecția​ ​chirurgical​ă, care impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, atenționează medicul.

  • La ce riscuri ne expunem dacă nu ne tratăm

Îndepărtarea parțială a unghiilor implică numai îndepărtarea bucății de unghie care a “săpat” în piele. În timpul îndepărtării parțiale a unghiilor, părțile laterale ale unghiei sunt tăiate astfel încât marginile să fie complet drepte. O bucată de bumbac va fi plasată sub porțiunea rămasă liberă pentru a preveni o recidivă. În unele cazuri, medicul poate aplica o substanță chimică (fenol) pe pielea de sub unghie, pentru a preveni creșterea ei. Mai rar, pentru a evita recidiva, se poate ajunge la matricectomie, o procedură care presupune îndepărtarea definitivă a porțiunii cu probleme din matricea unghială. Dacă este lăsată netratată, o infecție a unghiei încarnate poate evolua într-o infecție la nivelul osului, care mai departe favorizează apariția de ulcerații la nivelul piciorului, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona infectată. Lezarea și moartea țesutului la locul infecției sunt posibile. O astfel de infecție poate prezenta riscuri și mai mari pentru persoanele care suferă de diabet.

  •  Ce facem cu încălțămintea problematică?

Pentru a avea o stare de sănătate cât mai bună, trebuie să ținem cont și de ceea ce ne cumpărăm în materie de încălțăminte. Prin urmare, alegerea perfectă constă în achiziționarea mărimilor adecvate. Pantofii nu trebuie să fie strânși pe picior și nici tocuri înalte. Totuși, ce facem cu încălțămintea problematică dacă o avem și nu vrem să o înstrăinăm?

  • Punem gheață – o soluție pentru lărgirea pantofilor ar fi să punem în ei cuburi de gheață. Dacă nu avem gheață, putem insera o pungă cu apă rece, introducem pantofii în congelator și-i lăsăm o zi – două, în funcție de materialul din care sunt confecționați,
  • Îi purtăm cu șosete groase – o altă soluție ar fi să purtăm pantofii prin casă, cu șesete groase. Dacă ne dorim să obținem rezultate cât mai rapide, din când în când putem folosi uscătorul de păr. De asemenea, în funcție de materialul din care sunt fabricați, se vor lăsa mai repede sau mai greu,
  • Folosim alcool – poate pare greu de crezut, dar alcoolul are efecte uimitoare în acest caz. Punem puțin spirt pe o dischetă demachiantă și ștergem pantofii cu ea în zonele pe care dorim să le lărgim. Apoi purtăm încălțămintea prin casă, cu șosete ceva mai groase,
  • Turnăm apă fierbinte – lărgirea pantofilor o putem obține foarte ușor turnând apă fierbinte în vârful lor. Singura condiție este să îndepărtăm apa rapid. Încălțămintea se va lărgi sub temperatura ridicată a apei,
  • Folosim soluții speciale – la nevoie, ne putem achiziționa și soluții speciale (spume, spray-uri) pentru lărgirea pantofilor.

Rețineți! Pentru încălțămintea din piele lăcuită cel mai bine ar fi să apelăm la ajutorul specialistului. Aceasta este ceva mai greu de lărgit, pielea necesitând întinderea într-un atelier specializat. Cât privește pantofii din material textil, de regulă aceștia se lărgesc după două-trei zile de purtare. Totuși, în cazul în care dorim să accelerăm acest proces, putem folosi un calapod de lemn îmbrăcat într-un ciorap strâns și încălzim pantofii cu uscătorul de păr.