„De vreo trei ani am observat că degetul mare de la picior mi s-a deplasat către degetele vecine, împingându-le și deformându-le tot mai mult. Examenul clinic a evidenţiat existenţa montului. Ulterior, au apărut durerile care persistă, devin insuportabile și-mi îngreunează mersul, mă gândesc să fac operaţie la vară, cânde se mai încălzește vremea. Este sau nu intervenţia chirurgicală cea mai bună soluţie?”
Miruna Dascălu – Mihăilești  
Răspuns
Operaţia este singurul tratament eficace-curativ și este practicat atunci când durerile se accentuează, mersul devine dificil iar încălţămintea tot mai greu de adaptat și tolerat. Scopul tratamentului chirurgical este obţinerea unui picior nedureros, nedeformat și facil de încălţat. Operaţiile moderne sunt ușor tolerabile, permit mersul cu sprijin imediat, reluarea precoce a activităţilor cotidiene și mai ales, minimizează riscul recidivelor și al complicaţiilor cum ar fi, osteoporoza, tromboflebita, redoarea articulară, întârzierea de consolidare.
Intervenţia se face în regim de spitalizare de circa 48 de ore, cu anestezie locală. Mersul este permis și recomandabil, se reia progresiv încă din ziua operaţiei, iar controlul durerii implică participarea dumneavoastră activă. Atenţie, însă! Operaţia este posibilă numai în perioada octombrie – mai, lunile călduroase se exclud din start pentru că temperaturile ridicate pot accentua fenomenele inflamatorii și determină apariţia complicaţiilor inerente, riscul de infecţii crește spectaculos.
Așteptăm întrebările dvs. pe adresa ­redacţiei sau la e-mail:
doctordegarda.jurnaluldeilfov@yahoo.com
Pagină realizată de Ionela Chircu