Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu pregătită de USL este centrată pe situaţia creată de înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Liderii USL acuză Guvernul de “cedarea premierului Ungureanu în faţa UDMR”, precum şi “cedarea în faţa intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse” şi “cedarea în faţa dorinţei baronilor care încă au rămas la PDL”, cu referire la Hotărârea de Guvern prin care se acordă bani primăriilor. Moțiunea a fost depusă după ce liderii USL au discutat cu grupurile parlamentare ale PSD și PNL din Senat pentru a se consemna în mod oficial “reluarea majorităţii” în această Cameră legislativă, ulterior urmând a se întâlni cu grupurile de la Camera Deputaţilor, “pentru a vedea în ce măsură acolo, dincolo de fraudările doamnei Anastase, mai există cu adevărat o majoritate”, după cum s-a exprimat Victor Ponta.

Moțiunea de cenzură urmeză a fi supusă votului, respectând termenele constituţionale, în săptămâna 23-28 aprilie. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile favorabile ale majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică a 231 de parlamentari, având în vedere că în prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate. Opoziţia cumulează în cele două Camere 212 parlamentari: 66 de senatori şi 146 de deputaţi.

Preşedintele UDMR, formaţiune aflată la guvernare, Kelemen Hunor a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj, că nu știe când va fi depusă moţiunea și nici ce va conţine aceasta. Kelemen a mai adăugat că nu are emoţii în privinţa modului în care vor vota senatorii şi deputaţii UDMR la moţiunea de cenzură.”Nu ştiu când se va depune moţiunea de cenzură, nu ştiu ce va conţine. Dacă va face referire şi la UMF Târgu Mureş sigur că deputaţii şi senatorii UDMR vor fi în sală şi nu vor vota, dacă nu va face referire la UMF tot vor fi sală şi nu vor vota”, a declarat Kelemen Hunor.

Comitetul Executiv Naţio­nal al PSD a votat, în urmă cu 10 zile, propunerea privind depunerea moţiunii de cenzură pe 17 aprilie, declara săptămâna trecută preşedintele PSD, Victor Ponta. Spre deosebire de Cabinetul Ungureanu, care se va confrunta cu prima moţiune, Guvernul Boc a supravieţuit în faţa a zece moţiuni de cenzură, inclusiv uneia adoptate de Parlament, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009. Demis în data de 13 octombrie 2009, Guvernul Boc I a conti­nuat să funcţioneze interimar până după alegerile prezidenţiale, variantele cu Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă premieri fiind respinse de Parlament.