Comisia Europeană, în urma procedurii de verificare și închidere a conturilor, solicită restituirea unei sume totale de 318 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre.
Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările Uniunii, sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.
Principalele corecții financiare
În urma acestei decizii a CE, vor fi recuperate fonduri de la 11 state membre: Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Regatul Unit. României i-au fost imputate 4,51 de milioane de euro pentru nerespectarea unor prevederi de ecocondiționalitate și anume pentru nedefinirea anumitor GAEC, pentru controale efectuate în mod parțial și pentru deficiențe ale sistemului de sancțiuni. „Campioană” la corecții este, însă, Franța care trebuie să returneze 237,83 de milioane de euro, pentru deficiențe privind alocarea de drepturi de plată. La această sumă se mai adaugă încă 10,03 milioane de euro pentru deficiențele din cadrul măsurii privind tinerii fermieri și în controalele împrumuturilor subvenționate.
Sunt și țări care au de primit bani. Astfel, ca urmare a hotărârii Curții Europene de Justiție (T-267/07) împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Italiei i se va rambursa suma de 2,11 milioane de euro.