Vremea în această primăvară este extrem de capricioasă. Azi soarele străluceşte şi încălzeşte cu putere, mâine norii aduc ploi torenţiale şi valori termice foarte scăzute. O zi îmbraci haine de vară, una haine groase. Din păcate însă, organismul nu tolerează întotdeauna schimbările climatice bruşte. Dr. Anda Irinel Podar te ajută să înţelegi mai bine ce se întâmplă cu tine în această perioadă şi cum poţi atenua manifestările.
Îţi creşte tensiunea
Dereglarea ritmului cardiac este primul strigăt de ajutor al organismului când presiunea atmosferică se modifică. „În general, ai de suferit dacă petreci mult timp în casă, la birou sau în orice spaţiu închis, deoarece, sistemul imunitar scade şi nu mai poate lupta cu vremea capricioasă. De cele mai multe ori, atât în zilele cu vreme neobişnuit de caldă, cât şi în cele cu temperaturi foarte scăzute, tensiunea arterială creşte peste valorile normale admise. Prin urmare, mai ales dacă suferi de o afecţiune cardiacă există riscul să faci o criză de anghină pectorală. Sau chiar un infarct miocardic”, avertizează dr. Anda Irinel Podar, medic specialist medicină generală.
Faci depresie
Schimbarea dispoziţiei te atenţionează că organismul este pe cale să cedeze în lupta cu gradele de afară şi cu fenomenele meteorologice din atmosferă. Cu cât termometrele indică valori mai ridicate cu atât eşti mai bine dispus, mai vorbăreţ şi ai mai mult chef de viaţă. “Pe măsură ce soarele nu mai străluceşte de dimineaţa până seara, ci doar se iveşte dintre nori din când în când, gradele scad simţitor iar vremea devine tot mai rece, apare o stare de indispoziţie, o tristeţe prelungită şi un pesimism greu de înlăturat”, mai spune dr. Irinel Podar.
Ai o stare generală de rău
Nu de puţine ori, este posibil ca variaţiile de temperatură să-ţi provoace o stare generală de rău pe care nu poţi să o explici prea clar. Cert este că pe fondul modificărilor atmosferice poţi suferi ameţeli, dureri puternice de cap, oboseală, urechi înfundate, poţi să ai senzaţia de greaţă, vărsături şi tulburări de vedere care te pot pune în situaţia de aţi pierde echilibrul. În plus, poţi resimţi dureri mari şi la nivelul articulaţiilor (în zona genunchilor, coatelor, umerilor, articulaţiile mâinilor, picioarelor etc.), mai ales dacă ai o afecţiune reumatismală.
Previne şi tratează
“Evită alcoolul, grăsimile şi să adoptă o dietă sănătoasă, echilibrată, cu multe fructe, legume şi verdeţuri de sezon. Dacă eşti hipertensiv trebuie să fii foarte atent la temperatura alimentelor. Consumă mâncărurile călduţe nu fierbinţi şi evită, pe cât posibil, condimentele. Prepară-ţi salate de legume şi verdeţuri acrite cu oţet de mere şi ceaiuri îndulcite cu miere de albine pentru că detoxifică organismul. Odihna are un rol foarte important, mănâncă lactate, fă-ţi duşuri alternante călduţe-răcoroase, ţine o cură cu vitamine şi plimbă-te în aer liber. Cei care locuiesc la bloc sunt mult mai sensibili decât cei de la curte”, explică dr. Podar.