Fii cu ochii-n patru când mergi la cumpărături! În urma mai multor reclamaţii primite imediat după Paşte, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au demarat ample controale în cele mai importante hypermarketuri. Ce au găsit pe rafturi, în depozite şi în combinele frigorifice după Paşte, e greu de imaginat. Alimente care, odată ingerate, pun în pericol viaţa şi celor mai sănătoşi consumatori.
Magazinele de unde cumperi toxiinfecţie
Sărbătorile au trecut iar rafturile marilor magazine care odinioară erau pline cu carne şi alimente tradiţionale proaspete, sunt acum ticsite cu alimente deteriorate. Într-o singură zi de verificări realizate în opt hyper şi supermarketuri din apropierea Ilfovului, inspectorii au descoperit adevărate focare de toxiinfecţie alimentară. Aşadar, specialiştii au luat la puricat unităţile de alimentaţie publică din cadrul Cora-Sun Plaza, Real-Vitan, Auchan-Militari, Metro-Militari, Kaufland-Colentina, Mega Image-Militari, Iancului, Camil Ressu. Aici au descoperit lapte de consum care avea imprimat pe cutie un pahar în care se adăugau vitaminele D şi calciu, produsul nefiind aditivat cu aceste adaosuri, ceafă de porc injectată şi comercializată sub denumirea de pui antistres. În combinele frigorifice au fost decosperite cantităţi importante de pulpe de pui mucegăite şi cu miros neplăcut, salată de beuf căreia i se schimbase culoarea, peşte îngheţat ca să mai atenueze din mirosul nespecific, mici din carne de curcan cu slănină de porc şi salam mucegăit. Mai mult, salamul uscat de vară era scos la vânzare deşi, cântărea mai puţin decât indica eticheta. De asemenea, mâncarea de tip fast-food se vindea fără a fi specificaţi alergenii conţinuţi. Nu mai vorbim de faptul că pe etichetele multor produse nu se regăseau informaţiile complete cu privire la conţinut, preţ, termen de valabilitate.
Peste 100 kg de alimente, retrase de pe piaţă
Ca să nu ajungă pe masa consumatorilor produsele alterate, inspectorii au retras de la vânzare mai mult de 100 kg de alimente. Agenţii economici au primit amenzi în valoare totală de 67.000 de lei şi au fost obligaţi să oprească temporar comercializarea alimentelor cu abateri de informare a cumpărătorilor (57 kg), până la remedierea deficienţelor. Acolo unde a fost cazul, experţii au dispus oprirea definitivă de la vânzare a 87 kg de alimente stricate sau cu nereguli în ceea ce priveşte gramajul.
Cum să alegi produsele de calitate
Pentru a evita orice neplăceri, reprezentanţii ANPC recomandă:
– refuzul alimentelor care au aspectul, mirosul şi culoarea deteriorate
– refuzul produselor despre care ai îndoieli cu privire la informarea completă prin etichetare
– dacă eşti alergic la un compoment alimentar, la cumpărarea produsului în vrac solicită-i vânzătorului informaţii referitoare la ingrediente
– solicită bon de casă şi păstrează-l pentru a putea proba în cazul unei reclamaţii.