Euro nu dă niciun semn de temperare a ritmului de creștere din ultimele săptămâni, iar cursul a stabilit un nou record istoric la 4,4463 lei pentru un euro.
De la instalarea noului Guvern, moneda națională și-a accelerat tendința de depreciere în fața euro și a dolarului american. Problemele cu care se confruntă zona euro, accentuate de apropierea momentului în care Grecia va fi obligată să renunțe la moneda europeană n-au făcut decât să preseze și mai mult pe leu. Astfel, pe 15 mai BNR a anunțat un curs de 4,4463 lei pentru un euro, un nou maxim istoric. Pe piața interbancară cotațiile au depășit și 4,45 lei/euro. Economiștii nu văd însă în această evoluție negativă un lucru cu totul nefiresc având în vedere situația pe plan regional. „Sigur că există un impact psihologic, se apropie de 4,45, sunt cifre noi și există un impact psihologic, dar ca procent, vorbim de o depreciere de sub 2% în ultima lună, mai mică decât, de exemplu, a zlotului polonez sau a forintului”, a preci-zat Liviu Voinea, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor. Nu doar euro continuă să crească ci și dolarul american, care a urcat cu 4 bani la BNR, până la 3,5 lei. Francul elvețian a mai sărit un prag și a ajuns la 3,7020 lei la cursul oficial.
Un dolar tot mai ­puternic
Spectrul falimentului statului elen nu a afectat însă doar leul. Euro a pierdut teren față dolarul american, joi moneda euro recuperând parțial din devalorizarea față de dolar, ajungând la la un nivel al cursului de 1,274 față de 1,271 dolari. În privința leului, economiștii ING au publicat joi, 16 mai, un raport în care își ajustează prog-noza pentru evoluția monedei naționale, așteptân­du se la o depreciere un pic mai pronunțată care să dureze o perioadă ușor mai extinsă decât estimările ante­rioare. E drept, o presiune consistentă pe curs o pune și retragerea depozitelor nerezidenților- 500 milioane euro în 3 luni.
Fără intrarea de valută (investiții străine, încasări din export ș.a.), leul nu are cum să se întărească decât prin intervențiile BNR (vânzarea euro contra leu). Ușoara revenire a leului de joi, de la peste 4,45 lei/euro la 4,43 lei/euro este pusă de analiștii de la ING Bank și pe seama intevenției BNR, care a vândut euro contra lei.
Când va trece euro de 5 lei?
Legile economice arată că pe termen lung, România – o țară cu economie slabă și cu datorie publică în creștere nu poate să aibă o valută puternică. Intrarea în re-cesiune a țării noastre ar trebui să conducă la revizuirea datelor privind creșterea anuală prognozată de Guvern. Practic, cifrele confirmă epuizarea măsurilor de reformă care au fost luate în România și faptul că în sectorul public nu au fost făcute reforme structurale. Pentru o țară emergentă, aceste cifre îngrijorează investitorii străini, care au început să retragă din capitalurile plasate pe piața românească.
Fiind un an electoral, ne putem aștepta la măsuri economice cu efect pozitiv pe termen scurt, dar care vor conduce la o nouă recesiune după 2013. Deja asistăm la decizii, precum stimularea fiscală prin creșterea cheltuielilor publice și relaxarea politicii fiscale, care vor aduce în 2012 o creștere economică. Acestea vor scădea însă potențialul de creștere pe termen lung, mai ales că 2013 este un an de vârf pentru plata datoriei externe.