După Înălţare, cea mai importantă sărbătoare religioasă creştină este Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Ea cade întotdeauna la 50 de zile de la Înviere şi este cunoscută în popor ca fiind Duminica Mare. Împreună cu Sfintele Paşte, aceasta este cea mai veche sărbătoare creştină.
De Rusalii, preoţii din toată ţara oficializează slujbe speciale pentru că se sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh peste Apostoli. Rusaliile amintesc de întemeierea Bi-sericii creştine deoarece, în ziua Pogorârii Sfântului Duh după cuvântarea însufleţită a Apostolului Petru s-au convertit la creştinism în jur de trei mii de oameni ce aveau să formeze prima comunitate creştină din Ierusalim. Până la sfârşitul secolului IV – începutul secolului al V-lea, în această zi era dublă sărbătoarea, fiind şi ziua Înălţării.
Din secolul V, cele două mari sărbători au fost despărţite, în aşa fel încât, de Rusalii se mai sărbătoreşte doar Pogorârea Sfântului Duh. Încă din vechime, există obi-ceiul de a se aduce în biserică frunze de nuc sau de tei care sunt binecuvântate de preoţi şi împărţite enoriaşilor.
Frunzele simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.  Sâmbătă, cu o zi înainte de Rusalii se pomenesc morţii, în sâm-băta Moşilor de Vară.