Sociologul Vasile Dâncu, preşedintele IRES, crede că mobilizarea la alegerile locale de duminică a fost una ‘atipică’, iar ea se datorează politizării votului şi faptului că fiecare a simţit că „este o alegere pentru toamnă”, că „trebuie schimbat ceva”.

Mobilizarea este atipică pentru alegerile locale şi este atipică şi pentru modul cum se structurează votul. Mobilizarea atât de mare se datorează unui singur lucru: po-litizarea votului. Oamenii au politizat foarte mult această alegere, fără s-o politizeze politicienii, pentru că nici la Cluj, nici în altă parte nu am văzut campanii foarte poli-tizate. O altă cauză a mobilizării e faptul că a fost transmis şi electoral, dar fiecare a simţit, că este o alegere pentru toamnă, că nu este numai o alegere locală şi că, de fapt, ceea ce se întâmplă acum va conta foarte mult pentru toamnă. Mulţi au încercat astfel să dea un curs lucrurilor, adică să schimbe mersul actual al politicii din Ro-mânia. În opinia lui, rezultatele foarte bune obţinute de Uniunea Social Liberală (USL) la alegerile locale relevă şi o suprainvestire a Uniunii şi liderilor ei, de natură să creeze o presiune foarte mare asupra lor. „Se vede foarte clar că este o suprainvestire a acestor actori politici – fie că sunt personalităţi sau partide – cu o speranţă, cu un nivel de aspiraţie foarte ridicat şi orice pas greşit poate avea o rezonanţă mult mai mare decât în mod normal, atunci când e o relaţie mai distantă cu electoratul”, a spus Dâncu. 

„Datorită acestui credit extraordinar, guvernul şi partidele care îl formează vor trebui să găsească soluţii pentru câteva lucruri care sunt esenţiale. În primul rând, o comunicare continuă, comprehensivă cu oamenii, apoi să încerce să explice foarte mult tot ceea ce fac. Dincolo de chestiuni comunicaţionale, trebuie să urmărească viitorul, să facă încercări de a proiecta viitorul, pentru că dacă se vor referi numai la prezent, dacă vor încerca să răspundă unor cereri punctuale ale prezentului, atunci vor reuşi să stingă un foc pe moment, dar se va naşte o dezamăgire pe termen lung, pentru că oamenii nu vor vedea că se schimbă lucrurile”, a apreciat Vasile Dâncu. Sociologul consideră, de asemenea, că rezultatele bune obţinute de USL, mai ales în Transilvania, au la bază o reacţie emoţională. 

(AGERPRES)