Of și vai când vine vorba de asigurări de sănătate! Dările sunt prea mari și dacă ești și pensionar, atunci stai și te gândești cum de ai ajuns la o vârstă la care n-ai niciun drept, în schimb, obligații cu duiumul…

Se pare însă că, acum, cei din vârful statului se mai gândesc și la românul de rând. Astfel, conform proiectului de lege în domeniul sănătăţii, publicat spre dezbatere publică, există câteva categorii de persoane care nu sunt obligate să plătească lunar aceste contribuţii. Pe de altă parte, există şi cazuri în care pacienţii trebuie să achite o parte din suma serviciilor.

Până în prezent, doar 4 categorii de persoane beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei la asigurările obligatorii de sănătate:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă.

b) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate ale Ministerului Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

c) pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună.

d) femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii de sănătate în legătură cu sarcina şi lăuzia.

Dar sunt scutiţi de la plata taxei şi tinerii cu ­vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor so­cial acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.