Vrei să te bucuri de o vacanță reușită? Ai grijă la ceea ce mănânci pe la restaurante și cum îți prepari gustările acasă. Zeci de oameni intră în spitale în această pe-rioadă a anului în urma consumului de alimente alterate, fiind diagnosticați cu toxiinfecții alimentare. Prof. dr. Octavian Popescu, autorul multor cărți de igienă alimenta-ră, îți spune cum sunt contaminate produsele alimentare și îți oferă cele mai bune sfaturi pentru a preveni îmbolnăvirea în sezon.
Intoxicația cu alimente este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Boala apare fie pentru că nu se respectă timpul necesar preparării termice, sunt depozitate în locuri neadecvate, fie sunt încălzite și reîncălzite în vederea consumului.
”Cei mai afectați sunt copiii, în special micuții cu vârste sub șapte ani. La ei afecțiunea apare pe fondul unui sistem imunitar scăzut și a consumului de lactate nepas-teurizate (nefierte)”, atenționează prof. dr. Octavian Popescu.
Când riști să te îmbolnăvești
● când prepari alimentele – în special organele și țesuturile sunt colonizate de diverse tipuri de microorganisme
● când lucrezi în abatoare, pescării sau în domeniul sanitar
● când consumi fructe și legume nespălate care ar putea fi contaminate în perioada de creștere dacă s-a folosit îngrășământ sau dacă au fost udate prin sistemul de irigare cu apă dintr-o sursă contaminată. „Praful, apa, pământul pot fi purtătoare de microorganisme dăunătoare sănătății tale și a copilului tău”, atenționează medicul Octavian Popescu.
– când consumi un aliment preparat de o persoană bolnavă care, la rândul ei a contaminat produsul sau prin adăugarea în compoziție a unor ingrediente contaminate.
Alimente periculoase
● friptură în sânge
● cârnați cruzi
● pui sau pește infestat
● scoici, melci sau moluște insuficient preparate sau infestate
● lactate nepasteurizate, precum lapte, brânză sau smântână
● compoturi de fructe contaminate în timpul procesării lor.
Ești de predispus la îmbolnăvire dacă:
● ai peste 65 de ani
● ai o imunitate slabă – suferi de boli cronice cum ar fi, diabetul zaharat sau infecție cu HIV/SIDA
● ești însărcinată (bebelușul tău are, de asemenea, risc crescut de îmbolnăvire).
Simptomele care te anunță că ai o infecție
● ai diaree – este primul simptom
● ai stări de vomă, greață și dureri abdominale
● stare de slăbiciune generalizată
● vedere dublă
● dureri și crampe musculare care pot dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni
● dureri de cap cu înțepenirea cefei
● pierderea echilibrului
● convulsii în cazuri severe, când nu ai ajuns la timp la medic iar boala a evoluat.
Gravidele, copiii și bătrânii suferă cel mai tare
„Cele mai frecvente infecții sunt Salmonella și E. coli. Mare grijă însă la ceea ce consumi, dacă ești însărcinată! Toxoplasmoza și Listerioza, depistate des la gravide pot provoca avort spontan sau malformații congenitale grave care pot duce la deces. Pe lângă febră, dureri musculare, greață și diaree, listerioza de exemplu, poate duce la confuzie, pierderea echilibrului și chiar la convulsii. Indiferent de tipul infecției, simptomele sunt mai chinuitoare și persistă mai mult în perioada sarcinii, la copii și la bătrâni”, mai spune prof. O. Popescu.
Mergi la medic dacă durerile abdominale nu cedează
În cazul în care, durerile din zona abdomenului nu cedează odată cu eliminarea gazelor și sunt asociate și cu oprirea tranzitului intestinal, mergi urgent la medic. Este posibil să fii supus unei operații pentru a preveni o eventuală ocluzie intestinală sau perforații intestinale.
Medicul de familie, generalistul (care este specialist în medicină internă), specialistul în boli infecțioase și gastroenterologul sunt cei mai în măsură să evalueze sta-rea ta de sănătate în această situație, să stabilească un diagnostic clar și să-ți recomande cel mai eficient tratament.
Poți să eviți intoxicația dacă…
● păstrezi o igienă a mâinilor riguroasă – te speli pe mâini foarte des
● speli bine fructele și legumele înainte să le consumi
● prepari bine alimentele care necesită fierbere sau prăjeală
● nu reîncălzești mâncarea
● nu ții carnea sau orice alt aliment perisabil în bucătărie sau în cămară la căldură
● ai grijă să fie totul curat
● eviți alimentele grase sau ușor fermentabile.