Este vară și trebuie să profităm din plin de zarzavaturile și legumele verzi de pe generoasele tarabe. Toate produsele te îmbie, dar fiecare își alege doar ce este pe gustul său. Toată lumea știe că fructele și legumele reprezintă sursa cea mai importantă de vitamina C. Pe de altă parte însă, suntem la curent cu faptul că vitamina C se distruge repede la lumină și temperatură ridicată. Un grad mare de instabilitate se poate observa și la vitaminele B1, B2 și PP. Cruditățile sunt cel mai bine de consu-mat dar, dacă e musai să le preparați, încercați să țineți cont și de câteva mici sfaturi:

● Nu păstrați mai mult de 3 ore cartofii după ce i-ați curățat și tăiat, pentru că își pierd vitamina C;

● Fierți în coajă sau copți, cartofii sunt mai hrănitori decât fierți în mod obișnuit;

● Varza tocată trebuie imediat gătită, pentru că, în contact cu aerul, își pierde vitamina C;

● Fasolea verde, spanacul sau varza reîncălzite a doua oară nu mai posedă decât 33% din procentul nutritiv inițial. Ca o concluzie, mâncarea gătită pe timpul verii nu trebuie să depășească 2 zile;

● Legumele tocate își pierd din vitamine și minerale dacă le țineți în apă mai mult de 1 oră;

● În tocături puneți din abundență pătrunjel tocat, pentru mai multă savoare;

● Scoateți, folosind storcătorul, suc de pătrunjel verde proaspăt și turnați-l în supe sau ciorbe dacă copiii nu-l agreează pe cel tocat;

● Frunzele de leuș­tean, mărar verde sau țelină se adaugă după gust, în toate preparatele fierbinți, dar după ce le luați de pe foc. Acoperiți vasul și savoarea lor va fi împrumutată mâncărurilor;

● Mai bine optați pentru supele fade, decât decât să le acriți cu sare de lămâie sau oțet. Puneți-le verdețuri și ulei sau margarină vegetală, pentru un gust mai bun;

● Combinați 1/2 pahar cu smântână cu 2 gălbenușuri crude și zeamă de lămâie și dregeți cu acest amestec ciorba de legume;

● Ca să nu se amărască, e bine să stropiți cu zeamă de lămâie ciupercile fripte la grătar;

● Serviți rasolul de peș­te alb cu cartofi fierți, stropiți cu unt și ver­deață;

● Asezonați salatele verzi cu zeamă de lămâie și ulei de măsline, pe cât este posibil.