Faptul că duminică, 29 iulie, se derulează referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a facut ca Ministerul de interne să declanşeze o amplă cam-panie de prevenirea a mitei electorale. Am participat şi noi la o acţiune, împreună cu Poliţia din Măgurele. Nu putem spune decât că venirea la conducerea instituţiei a inspectorului Ion Negoiţă a adus un suflu nou în sistem, iar organizarea a fost ireproşabilă.
Când spuneam de un suflu nou, era şi la propriu şi la figurat, asta că, în amarăciunea de sediu al poliţiei din Măgurele tocmai se monta primul aparat de aer condiţi-onat din istoria instituţiei locale. Revenind la acţiunea propriu-zisă, trebuie spus că s-a derulat pe parcursul a mai multor ore, în locurile publice cu mare afluenţă de oa-meni, în localităţile Jilava, 1 Decembrie, Măgurele, Copăceni şi Dărăşti. La acţiune a participat şi inspectorul Anca Croitoru din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J.Ilfov care ne-a declarat că scopul principal îl constituie conştientizarea cetăţenilor. „Este o acţiune de prevenire în cadrul unei campanii naţionale iniţiate de M.A.I. Cetăţenii trebuie să ştie la ce riscuri se expun dacă primesc mită electorală”, spune aceasta. Lucru adevărat, dacă ne gândim că primarul din Măgurele a scăpat de caniculă, fiind la răcoare. Dar să vedem ce scrie la lege…
Închisoare până la 5 ani
Conform legii nr 3 din 2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, la articolul 54, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceiaşi pedeapsă o primeşte şi persoana care votează fără a avea drept de vot ori alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului. Şi tentativa se pedepseşte iar dacă nu vreţi să îl vedeţi neapărat pe primarul Ruse timp de 5 ani, e bine să vă gândiţi bine dacă sunteţi tentaţi să luaţi mită.