Promovarea acestui examen este importantă pentru profesori prin prisma faptului că dacă nu obţin gradul definitiv după cel mult şapte ani de activitate didactică, ei pierd dreptul de practică în sistemul de învăţământ preuniversitar.
La acest examen se pot înscrie doar cadrele didactice care au cel puţin doi ani de vechime în învăţământ, iar cei care nu promovează la prima încercare definitivatul mai pot încerca de două ori, fără a depăşi intervalul de cinci ani de la împlinirea celor doi ani de stagiu în învăţământ, respectiv şapte de la debutul în cariera didactică.
Rezultatele slabe din acest an la definitivat, comparativ cu anii trecuţi, s-ar putea pune pe seama faptului că este pentru prima oară când examenul se desfăşoară în judeţ, nu în centrele universitare, dar este şi pentru prima pară când candidaţii nu susţin şi o probă orală, care de fiecare dată până acum le urca nota la examen.
Rezultatele nu sunt strălucite
În Ilfov, examenul de definitivat s-a desfăşurat în Buftea, la Grupul Şcolar “Dumitru Dumitrescu”. Dacă iniţial se înscriseseră 71 de profesori, la examen sau prezen-tat doar 63. Dintre aceştia, 24 au domiciliul în Bucureşti. Din totalul participanţilor, doar 33 au luat note peste 7, nota de trecere, 13 au luat între 5 şi 6,99, alţi 12 au luat între 4 şi 5, iar alţi 4 au luat chiar sub 4. Un candidat s-a retras iar un altul a fost prins copiând, fiind eliminate de la examen. Dacă ne uităm la acest examen, dacă ne uităm şi la ce au făcut copiii care învaţă în Ilfov, concluzia este tristă. Să sperăm însă că noua conducere a Inspectoratului Şcolar Ilfov va lua măsurile care se impun pentru a remedia această situaţie.