Miercuri, s-a desfășurat o videoconferință cu prefecții cu privire la problema reactualizării listelor electorale permanente, până în data de 29 iulie. La video conferință a participat ministrul de Interne, Mircea Dușa și ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe.Prefectul județului Ilfov, doamna Florentina Pencea și subprefectul Lilian Onescu ne-au oferit amănunte cu privire la această problemă.
Acest demers al Guvernului se bazează pe art.5/alin.2 din Legea 3/2000, privind organizarea referendumului. Ca metodologie se va folosi o adresă a Ministerului Administrației și Internelor, care va specifica ceea ce se urmărește prin această nouă reactualizare. Una din cerințele principale este cea în care se solicită numărul certi-ficatelor de deces emise în perioada ianuarie 2002 și 31 iulie 2012. Situația apărută în urma reactualizării va fi centralizată la nivel de municipii, orașe și comune. De acest lucru se vor ocupa primarii localităților respective. La nivelul județului Ilfov, conducerea Prefecturii ne-a informat că, în prezent, numărul cetățenilor înscriși pe lis-tele electorale permanente este de 283.344. În urma aflării primelor date preliminare, dl. Lilian Onescu ne a adus la cunoștință că, în perioada 2002-2012, au fost înre-gistrate la direcțiile de evidență a populației un număr de 34.255 de certificate de deces. Acțiunea va continua, la nivel de primăriilor până pe data de 24 iulie, termenul limită până la care administrațiile locale vor trebui să înainteze datele obținute către Prefectură. Aceasta va centraliza datele la nivel de județ până în data de 27 iulie, după care va transmite, la rândul său, rezultatele către MAI.
O inițiativă pe care conducerea Prefecturii a luat-o este cea de inventariere și controlare a operatorilor comerciali din județ care dețin depozite cu o suprafață mai mare de 600 de mp și au potențial inflamabil. Măsura s-a impus după incendiul din 7 iulie din orașul Voluntari. Atunci pompierii de la IGSU s-au luptat mai bine de 8 ore cu flăcările, pentru a stinge focul care cuprinsese un depozit de materiale textile cu o suprafață de 2000 de mp. Ulterior, s-a constatat că acel depozit nu avea avizele necesare, și nici nu era prevăzut cu hidranți, cea mai apropiată sursă de apă situându-se la 2 km. Prin urmare, echipe mixte de la Prefectură și IGSU vor efectua verifi-carea a 287 de societăți comerciale în ceea ce privește avizele și respectarea normelor în vigoare cu privire la protecția împotriva incendiilor, urmând să se ia toate mă-surile pentru intrarea în legalitate a societăților care nu au respectat legislația în vigoare.
Canicula a determinat la rândul ei Prefectura să ia măsuri pentru protejarea rețelei de drumuri județene. Prin urmare a fost convocată o întrunire la care au partici-pat, pe lângă conducerea Prefecturii Ilfov și reprezentanți ai CNANDR, ARR și Poliția Rutieră. Scopul acestei ședințe a fost analizarea măsurilor care se impun în urma temperaturilor record înregistrate în ultima perioadă. Prin urmare, CNADNR a hotărât limitarea accesului vehiculelor cu o greutate mai mare de 7,5 tone pe drumurile județene și naționale, pe durata zilei, urmând ca acestea să facă deplasarea doar pe timpul nopții, când temperaturile atmosferice ating valori mai scăzute. Problemele cele mai mari pe care le-au întâmpinat autoritățile în acest caz au fost cele legate de parcările pentru autovehiculele de mare tonaj și lipsa unor panouri de informare și avertizare, acestea urmând să fie rezolvate cât mai curând. Ședința a fost un prilej pentru asigurarea unei mai bune coordonări a organismelor implicate și s-a dovedit benefică pentru protejarea infrastructurii.