Atenție la… neatenție!

Mai sunt câteva zile până se termină vara calendaristică, dar cu siguranță că timpul frumos va continua și în luna septembrie. Ne place să ne petrecem weekendurile la iarbă verde, să străbatem văile muntoase sau să facem excursii în zonele împădurite. Din păcate, educația românilor în ceea ce privește menținerea fondului forestier cam lasă de dorit…

Iată câteva informații de real ajutor pentru toți iubitorii de natură, pe care le-am obținut de dna Liliana Badea, șeful Ocolului Silvic Snagov: 

În fondul forestier, fiecare anotimp intervine cu modicările lui, dar cele mai mari probleme le ridică sezonul cald. În această vară, condițiile termice extreme au adus o perioadă caracterizată de temperaturi caniculare și lipsa precipitațiilor (aproximativ 50 zile fără ploi), care ridică serioase probleme vegetației forestiere, atât sub as-pectul stării de vegetație, dar mai ales prin sporirea riscului de izbucnire a incendiilor de pădure. De aceea este necesară lămurirea unor aspecte legate de incendii și modalități de izbucnire, dar și de prevenire. Vorbim acum de incendii de pădure, când este distrusă o suprafață de minimum 1 ha și partea superioară a vegetației pitice, arbuști și arbori. 

Temperaturile atmosferice ridicate pot determina degajări masive de substanțe volatile și inflamabile din componența unor materiale de protecție sau de izolare, în special pe timpul zilei. În perioadele caniculare sunt vizate de efectele acestora atât culturile agricole cât și zonele cu vegetație forestieră. Dacă aceste condiții sunt op-time, un incendiu poate surveni în orice moment. Deși personalul silvic este în alertă continuă pentru evitarea izbucnirii unor focare de incendii, atât din cauze naturale, dar mai ales din cauza oamenilor și a acțiunilor lor, accidente se pot întâmpla mereu. 

Dacă înțelegem cauzele naturale, nu putem trece cu vederea nepăsarea oamenilor care de multe ori uită focul aprins sau nu-l sting așa cum trebuie, ei nerespec-tând deloc regulile de prevenire a incen­diilor pe perioa­da desfășurării de activități de agrement (picnic, plimbări în pădure, fumat, jocul copiilor cu focul), activități agri-cole sau forestiere sau, mai grav, prin acțiune intenționată. Iată cum putem cauza un incendiu în perioadele caniculare sau, mai bine… scris, ce nu trebuie să facem când mergem la pădure:

– să nu lăsăm focul de pe grătar nesupravegheat, mai ales dacă bate vântul;

– să nu aruncăm ți­gările la întâmplare, mai bine le stingem cu puțină apă și le punem în punga cu gunoi pe care o aruncăm după ce plecăm din pădure (sperăm!!!);

– să nu ne vină ideea să aprindem și alte bucăți de lemn, în afară de cărbunii și bucățile de lemn pe care le-am adus de acasă;

– să fim foarte atenți cum folosim armele de vânătoare, mai ales dacă suntem începători sau, în special, dacă deținem o armă de mai mult timp;

– chiar dacă s-a consumat băutură mai multă, să nu ne răzbunăm pe pădure și să-i dăm foc, ea este singura și unica… fabrică de ozon a globului.

Este foarte important să se rețină și faptul că, de obicei, în apropierea fondului forestier sunt amplasate culturi agricole care pot fi calamitate în proporție de 100% (porumb și floarea soarelui), dar și culturi de grâu ce au fost recoltate și nu s-au îndepăr­tat resturile. Proprietarii de teren agricol să nu încerce degajarea acestor tere-nuri de resturile vegetale prin incendiere, deoarece este greu de ținut sub control un foc în astfel de condiții. Odată scăpat de sub control, focul poate fi periculos atât pentru mediu, cât și pentru oameni. 

Dar cel mai bine ar fi să nu facem niciodată focul în pădure și să menținem curățenia, să nu lăsăm resturi de mâncare, hârtii sau sticle ce pot provoca incendii de unde nici nu te aștepți.

Dacă totuși s-a produs un incendiu, nu in­trați în panică, în­de­păr­tați-vă de focar și anun­țați de ur­gență inci­den­tul la 112.