Importante publicații internaționale au dedicat deciziei Curții Constituționale de a invalida referendumul numeroase și ample comentarii. Cele mai multe apreciază că, în România, instabilitatea politică se va accentua, iar luptele politice vor continua și se vor amplifica, mai ales în preajma alegerilor generale din toamnă.
EUOBSERVER anunță că CC a invalidat referendumul din 29 iulie din cauza lipsei de cvorum, iar liderul socialiștilor și democraților din Parlamentul european a salu-tat această decizie, afirmând că aceasta pune capăt “unei dezbateri care a afectat România”.
CNN apreciază că România pare să-și revină după doi ani de recesiune severă, dar că FMI a declarat recent că prelungirea crizei politice ar împiedica aplicarea unor politici economice eficiente și ar putea descuraja investitorii. Postul de televiziune american mai apreciază că lupta politică s-ar putea amplifica, mai ales în preajma ale-gerilor din noiembrie.
Analiștii FINANCIAL TIMES sunt de părere că decizia Curții ar putea pune capăt încercărilor premierului Ponta de a-l îndepărta de la putere pe președintele Băsescu înainte de terminarea mandatului, dar sunt semne că țara va plonja într-o stare de instabilitate politică puternică.
Otilia Simkova, analist la Eurasia Group, a declarat pentru WALL STREET JOURNAL, că “tensiunile continue sunt cel mai probabil rezultat” al revenirii lui Băsescu la Cotroceni. Tot ea anticipează o campanie electorală aprinsă pentru alegerile din noiembrie.
O declarație interesantă, pentru DER SPIEGEL, este cea a Alinei Mungiu-Pippidi, care susține că: “În această criză, au fost dezvăluite structurile politice reale. Clien-telismul competitiv domneşte în România, diverse clici sunt angajate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a cuceri statul în scopul de a-l prăda. Partidele politice din democraţia noastră tânără sunt ca armatele medievale, ai căror recruţi nu sunt plătiţi şi trăiesc din pradă. Aceasta explică intensitatea luptelor politice, ca cea pe care o traversăm acum”. (A.D.)