Atenție la mâncarea pe care o cumperi din hypermarket!
Chiar dacă România se topește, magazinele din Ilfov parcă se întrec în comercializarea alimentelor deteriorate. În doar câteva zile de controale în hypermarket-urile de pe raza județului Ilfov, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au dat amenzi usturătoare și au închis puncte de alimentare a populației din cauza pericolului pe care îl reprezentau produsele de pe rafturi pentru consumatori.
Pe cât de frumos sunt împachetate și aranjate pe rafturi, pe atât de nocive pot fi pentru sănătatea ta multe dintre produsele alimentare din piețe și din marile maga-zine. Evident, nu în toate centrele comerciale colcăie gândacii și domnește mizeria sau mucegaiul. Există însă și hypermarketuri sau unități de alimentare a publicului larg, unde mâncarea expusă pe raft reprezintă un real pericol pentru sănătatea cumpărătorilor. Și asta, acum, pe timpul verii, când alimentele perisabile se deteriorează mult mai ușor, iar riscul de toxiinfecții alimentare este mult mai mare. „În urma controalelor realizate de la începutul verii până acum, am descoperit abateri de la nor-mele de igienă, depozitarea incorectă a produselor alimentare, nepurtarea materialelor de protecție la manevrarea cărnii, produselor de panificație și nu numai. Plus, nerespectarea legislației privind măsurile de igienă. Am găsit chiar și magazine de renume, cu foarte mulți cumpărători în care erau scoase la vânzare alimente expirate. Nu mai vorbim de lipsa documentelor care să ateste activitatea agenților, de necolaborarea cu organele de control”, avertizează dr. Dănuț Crăciun, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Ilfov (DSP Ilfov).
Ca urmare a neregulilor depistate de inspectori, echipele DSP Ilfov au aplicat amenzi în valoare de până la 5.000 de lei, marfa a fost confiscată iar în situații grave, unitățile de alimentație publică au fost închise până la remedierea situației.
Cum să eviți să-ți iei țeapă
Dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov îți spune ce ai de făcut pentru a evita să dai banii pe produsele deteriorate sau ținute în depozitele mizerabile ale unităților de alimentare. Respectă sfaturile medicului Dănuț Crăciun și vei evita să te îmbolnăvești atât tu, cât și familia ta cu mâncarea cumpărată, culmea, din magazi-nele care ar trebui să vă protejeze sănătatea. Așadar, ce măsuri de prevenție poți să-ți iei?
● fii atent la termenul de valabilitate al produselor inscripționat pe etichetă, dacă nu au etichete, mai bine nu cumpăra
● nu cumpăra nici dacă eticheta nu e scrisă în limba română și nu înțelegi indicațiile inscripționate pe ea
● nu cumpăra lactate a căror ambalaje sunt deja umflate
● mergi să-ți faci provizii de alimente numai de la unități autorizate care au certificate eliberate de Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și pen-tru Siguranța Alimentelor
● nu te grăbi să iei de pe raft produse a căror culoare și miros sunt modificate.
„Păstrează bonul fiscal de la magazin și eventual, ambalajul cu eticheta produsului, iar în cazul în care observi anumite nereguli sau întâmpini probleme în ceea ce privește achiziționarea unui aliment, reclamă situația la Direcția de Sănătate Publică Ilfov.
Poți face o solicitare scrisă pe adresa str. Aviator Popișteanu nr. 46, sector 1, București sau poți discuta direct cu reprezentanții instituției, prin telefon la numărul 021/ 224.45.96. Pentru ca inspectorii să dea curs solicitării tale este important să-ți dai numele și să-ți lași datele de identificare”, atenționează Dr. Dănuț Crăciun, Directorul Executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov.