Tot mai mulţi români îşi pierd casele în favoarea băncilor, ca urmare a neputinţei îndelungate de a-şi achita ratele la împrumuturile contractate.
Însă lipsa cumpărătorilor de case este acută, astfel că băncile au ajuns să scoată la licitaţie locuinţele executate chiar şi la jumătate din valoarea lor de dinaintea în-ceputului crizei. Semnalul este clar, dat chiar de bănci – pentru cel puţin un an şi jumătate de aici înainte, nu este nicio speranţă ca preţurile locuinţelor să crească. Băncile au adunat, de circa trei ani încoace, ipoteci peste ipoteci executorii, dar pe care nu le-au pus în aplicare, în speranţa iluzorie că piaţa imobiliară va mai creşte, iar ele vor putea obţine preţuri mai mari. Acum pare-se că şi-au luat definitiv gândul de la banii mai mulţi pe care-i aşteptau, şi au trecut la executarea ipotecilor, până preţurile nu se vor duce şi mai jos decât sunt azi.
În zone mai sărace ale României, executorii judecătoreşti au dat anunţuri de vânzare a unor garsoniere chiar şi cu 3.000 euro, sau a unor apartamente cu 10 sau 11.000 euro. Culmea este că nici chiar aşa, cu astfel de preţuri de război, executorii şi creditorii nu trag mari speranţe că vânzările vor avea succes. Nu doar băncile au scos la licitaţii locuinţele executate pentru neplata ratelor, ci şi firmele de leasing sau administraţiile fiscale. La o primă încercare de vânzare a locuinţelor cu 25 la sută reducere, rezultatele au fost foarte slabe, astfel că s-a ajuns la scăderea preţurilor cu 40 sau chiar 50 la sută.
Primele trei bănci din România, după totalului activelor din anul 2011 – BCR, BRD şi Banca Transilvania – au în portofoliul lor circa 1300 de locuinţe, pe care speră să obţină 70 milioane euro, dar lucrul acesta este puţin probabil, ţinând cont că multe dintre aceste locuinţe sunt la a doua sau a treia tentativă de vânzare.
Fericiţi cei ce au ceva bani la ciorap, căci ale lor vor fi locuinţele executate silit. Dar se pare că românul cu bani la ciorap a ajuns să fie ceva mai rar decât un politici-an cinstit sau o bancă miloasă.