Direcția Poliției Rutiere are în lucru un proiect de prevenire a accidentelor de circulație din mediul sătesc, în care dorește să implice atât autoritățile locale cât și preoții din sate și comune. Preoții ar urma să facă enoriașilor educație rutieră la slujbele săptămânale ținute în fiecare duminică.
Comisarul-șef Lucian Diniță arată că tragediile provocate de accidente în afara orașelor se datorează mai ales inconștienței pietonilor. Mai mult de 5,5% din numărul total al pietonilor loviți de mașini erau beți, iar unii dintre ei prezentau o alcoolemie de până la trei la mie, o valoare apropiată de cea care poate provoca coma alcoolică. Un caz care ar putea stârni râsul, dacă nu s-ar fi transformat într-o tragedie, este cel al unui pieton care își mâna pe carosabil cele două vaci, una care mergea pe un sens și una pe celălalt sens. Culmea “ingeniozității”, să nu spunem a prostiei, ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animalele să nu se îndepărteze. Şoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele două vaci, iar animalele şi stăpânul lor au murit pe loc. Un alt caz deosebit de grav a fost cel al unui pieton în vârstă de 60 de ani, aflat în comă alcoolică, care a adormit pe șosea. În jurul orei 23.00, omul a fost spulberat de un tânăr care conducea un Audi A4 și care, din cauza întunericului, nu l-a observat la timp. S-a constatat că victima avea o alcoolemie de 2,15 la mie. O tragedie asemănătoare s-a petrecut într-o localitate băcăuană. Un bărbat cu o alcoolemie de 3 la mie, care se deplasa pe carosabil, s-a dezechilibrat în momen-tul în care pe lângă el trecea o autoutilitară. Autovehiculul nu a mai putut evita coliziunea cu pietonul, acesta din urmă fiind lovit mortal. Având în vedere aceste situații, Poliția Rutieră dorește ca preoții să transmită enoriașilor o serie de măsuri preventive, printre care să se numere și evitarea consumului excesiv de alcool atunci când aceștia urmează să circule pe marginea şoselei. Totodată, ei trebuie sfătuiți să traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, să folosească pasarelele. În plus, atunci când circulă noaptea, pe lângă şosea, pietonii ar fi bine să poarte numai haine deschise la culoare, iar dacă este posibil, chiar veste reflectorizante.
Preotul Ioan, de la Biserica Sfinții Constantin și Elena din Jilava:
„Sigur, Biserica Ortodoxă Română este pentru menținerea regulilor de siguranță în comunitate. Noi preoții, le punem în vedere enoriașilor la fiecare slujbă respecta-rea regulilor de bun simț, de viață, de conviețuire a localnicilor în sate și comune. Le spunem oamenilor care vin în lăcașul nostru de cult să nu cadă în păcatul alcoolului prezentându-le consecințele grave pe care le poate avea acest viciu asupra lor și a celor din jur, dar nicidecum nu le atragem atenția să îmbrace haine de o anumită culoare sau veste reflectorizante când circulă noaptea. Nu cred că această educație trebuie să o facă preoții. Noi educăm credincioșii în felul nostru.”