Vești rele pentru celebrii “decreţei” ai perioadei ceaușiste, copiii născuţi după septembrie 1966, care au fost câtă frunză, câtă iarbă…
Veștile au fost aduse de vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu: „În momentul în care persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieși la pensie, nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu”. În momentul de faţă, pensia medie netă de asigurări sociale de stat reprezintă 48,5% din salariul mediu net pe economie. Azi, numărul salariaţilor este de 4,7 milioane, iar cel al pensionarilor, de aproape 5,7 milioane de persoane. Sistemul public de pensii actual are un deficit de 13 miliarde de lei, pe care statul îl acoperă din împrumu-turi.
Tot domnul Giurescu a venit cu o eventuală cale de îmbunătăţire a situaţiei: “Tinerii de astăzi trebuie să economisească o parte din venituri, într un sistem bazat pe conturi individuale și pe reinvestire continuă. O rentabilitate de 3,5% pe an a investiţiilor are proprietatea ca peste 20 de ani să dubleze suma investită”.
În prezent, aproape 5,7 milioane de români au contribuit cu câte 3,5% din venitul brut la unul dintre cele nouă fonduri de pensii private obligatorii, care au ajuns la active de 8,9 miliarde de lei. Ei contribuie în medie cu 8 euro pe lună, pentru propria pensie de peste douăzeci de ani. Pensionarii de azi sunt plătiţi din contribuţiile strânse de la angajaţi.