De la 1 octombrie, autorităţile au dat startul campaniei de prevenire a cancerului de col uterin şi în judeţul Ilfov. Direcţia de Sănătate Publică Ilfov (DSP) este institu-ţia care va coordona şi monitoriza în permanenţă, în următorii cinci ani, desfăşurarea programului la nivel de judeţ astfel încât, absolut toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani din teritoriu să-şi facă testul Papanicolau gratuit.

Specialiştii trag semnalul de alarmă! În ciuda tuturor eforturilor cercetătorilor de a dezvolta terapii care să vindece maladia, în lume, la fiecare două minute, o feme-ie se stinge ca urmare a complicaţiilor cancerului de col uterin. Având în vedere gravitatea bolii, aproape toţi medicii de familie din teritoriu s-au alăturat ginecologilor şi vor susţine programul demarat de Ministerul Sănătăţii, în toată ţara. Cum Spitalul Judeţean Ilfov, central care va prelua cele mai multe paciente, este pregătit cu toate cele necesare pentru recoltări şi evaluările anatomopatologice,  directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, dr. Dănuţ Crăciun îndeamnă femeile să meargă la medic să-şi facă testul Babeş-Papanicolau cu încredere. “Doamnelor, cancerul este o boală perfidă care nu prezintă anumite manifestări în stadiul incipient. Ca orice alt tip de cancer, nici cel de col uterin nu doare la început. De aceea, este bine să mergeţi la medic cu maximă încredere să vă faceţi testul Babeş-Papanicolau, singurul examen clinic ce poate evidenţia existenţa unor leziuni ale colului, răni ce se pot transforma în cancer dar, tratate la timp, în stadiu incipient vă permit să trăiţi o viaţă normală, fără probleme” , a precizat dr. Dănuţ Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov.

“Investigaţia e ­gratuită. Nu vă costă nimic!” 

O altă veste bună vine din partea DSP Ilfov. Din ianuarie 2013 este posibil ca şi medicii de familie să facă recoltări în propriile cabinete. Până atunci însă, specialiştii în medicina de familie stabilesc cine poate beneficia de acest test, completează formularele de înregistrare a pacientelor şi recomandă centrele în vederea programării şi recoltării probelor. “Dacă primiţi recomandarea medicului de familie pe lista căruia v-aţi înscris, trebuie să ştiţi că examinarea nu implică niciun fel de costuri din partea dumneavoastră. Toată pro­cedura de la trimiterea şi recoltarea probelor până la evaluarea anatomopatologică şi citirea rezultatelor este susţinută din punct de vedere financiar de stat, prin programul de sănătate. Aşadar, investigaţia e gratuită. Nu vă costă nimic! Trebuie doar să mergeţi la medic pentru că e o ocazie unică de a afla dacă aveţi sau nu astfel de problem de sănătate”, a adăugat dr. Crăciun.