Printre fructele care nu trebuie să-ţi lipsească din cămară în sezonul rece se numără şi strugurii. Datorită conţinutului bogat în vitamine şi săruri minerale, strugurii sunt consideraţi elixirul tinereţii. Ei îţi oferă energia de care ai nevoie în zilele friguroase şi îţi protejează inima de boli severe care ţi ar putea pune viaţa în pericol în se-zonul rece. Trebuie doar să ştii cum să-i prepari ca să le păstrezi substanţele cu efecte benefice asupra sănătăţii intacte şi pe timp de iarnă.
Puterea tămăduitoare a fructelor vine din:
Vitamina A – strugurii se numără printre fructele cu cel mai mare conţinut de vitamină A, indispensabilă pentru o vedere bună/
Vitamina C – este cel mai bun “tratament” pentru stările febrile din anotimpul rece. În plus, vitamina C creşte rezistenţa vaselor sanguine şi îţi protejează creierul şi inima de atacuri cerebrale, respectiv, atacul de cord la care poţi fi predispus din cauza frigului şi a alimentaţiei grele din această perioadă a anului. În plus, vitamina C din compoziţia chimică a strugurilor constituie un bun adjuvant pentru creşterea imunităţii la infecţii şi te ajută să previi anemia.
Vitamina K – necesară pentru prevenirea şi combaterea hemoragiilor, în tratamentul anumitor tipuri de cancer precum şi pentru decalcifiera oaselor.
Potasiu – este elementul fără de care creierul nu poate funcţiona. Potasiul te ajută să te concentrezi mai bine la examene, să fii mai atent la activităţile pe care le desfăşori şi să ai randament mai bun în tot ce faci. Studiile arată că e şi un bun adjuvant în boala Alzheimer.
Magneziu – este vital pentru prevenirea osteoporozei crescând rezistenţa masei osoase, îţi menţine ritmul cardiac normal, îţi scade tensiunea, te ţine departe de di-abet, îţi asigură un somn liniştit şi te ajută să combaţi durerile de cap.
Fier – te ajută să previi oboseala accentuată şi să te calmezi atunci când eşti suprasolicitat, când acumulezi foarte multă tensiune nervoasă.
Calciu – îţi fortifică oasele şi dantura.
Crom – asigură elasticitate pielii, te ajută să-ţi menţii silueta participând la buna funcţionare a metabolismului şi eliminarea toxinelor din organism.
Mangan – îţi stimulează metabolismul zaharurilor şi grăsimilor, influenţând în mod benefic funcţiile hepatice şi renale.
Dieta care-ţi scade tensiunea
Dacă suferi de o formă uşoară de hipertensiune e bine să ţii o dietă cu struguri. Timp de două zile pe săptămână consumă între 1,5 şi 3 kg de struguri în stare proaspătă. Poţi să consumi şi alte alimente, dar nu grăsimi sau prăjeli. Pentru reducerea colesterolului şi menţinerea sănătăţii vaselor de sânge mestecă bine sâmburii fructelor.
Dieta pentru o bună digestie
Cu aproximativ 30 de minute înaintea mesei, consumă struguri cu coajă cu tot. chiar dacă nu-ţi place coaja că este puţin amăruie, între ea şi pulpa fructului se gă-sesc cele mai valoroase substanţe necesare digestiei. Evită de asemenea, să mănânci preparate grele, grăsimi şi prăjeli.
Contraindicaţii
Nu mânca struguri dacă suferi de diabet, hipertensiune gravă, afecţiuni renale severe, diaree cronică, retenţie de apă, colită de fermentaţie.