Câini de terapie, în sprijinul bolnavilor din spitalele din Ilfov
Consiliul Județean Ilfov, prin Biroul Protecția Animalelor, în colaborare cu Asociația Clubul Câinilor Utilitari implementează un proiect inedit pentru România: ”HAM grijă de tine!”. Concret, pacienții din spitalele ilfovene vor face ședințe de terapie alături de câini. Această inițiativă aduce beneficii fizice și emoționale pacienților și, cel mai important, accelerează procesul de vindecare.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.709
Luciana Manole, psiholog Clubul Câinilor Utilitari a declarat că ”Terapia Asistată de Animale (TAA) reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește starea de spirit, crește stima de sine, îmbunătățește abilitățile sociale (comunicare, empatie), reduce sentimentul de izolare, ne ajută să ne concentrăm mai bine și, evident, înseamnă acceptare și iubire necondiționate. Vorbim numai de beneficii și ne bucurăm enorm să vedem că statul începe să facă mai mult. Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de bune practici”, a adăugat specialistul. Iar Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a dezvăluit că ideea proiectului a fost preluată din străinătate, recent, fiind implementat ceva similar în, de exemplu, Spania, dacă ne referim la nivel de sistem public. ”Există și în Marea Britanie, în Statele Unite ale Americii. În multe state, câinii de terapie sunt deja parte integrantă a tratamentului medical. Nu trebuie să ne fie rușine să ne uităm la alții cum fac și să preluăm și noi. E ceva complet normal. Toată lumea a primit această idee cu entuziasm, nu e nicio implicare financiară. Practic, nu ne costă nimic să facem bine”, ne-a spus Hilde Tudora.
Câinii de terapie vor merge periodic la pacienții de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Buftea și Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”. O ședință de terapie asistată de animale durează în medie o oră. Câinii sunt special antrenați și evaluați des. Mulți dintre câinii folosiți pentru terapie sunt salvați de pe străzi.
În județul Ilfov, o inițiativă similară a avut deja loc la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu”, Bălăceanca. Acolo, împreună cu Asociația Animal Partners and Friends, reprezentanții spitalului au reușit să implementeze programe de terapie care au implicat, printre altele, interacțiunea om-câine.
”E gratis să faci bine!” și aproape 9.000 de animale sterilizate gratuit
Protecția Animalelor – CJI a anunțat, de asemenea, încheierea cu succes a ”unei etape” din proiectul ”care nu se termină niciodată” – ”E gratis să faci bine!”, prin care, cu ajutorul ONG-urilor, s-a reușit în 277 de zile sterilizarea gratuită a 8.701 animale, fără vreo alocare din bugetul propriu. ”În luna iunie, am ajuns în Cornetu, Pantelimon și Buftea ca parte a acestui program. Proiectul a vizat animale cu proprietar, de pe străzi, din adăposturi și comunități defavorizate. Legea a fost, din fericire, modificată, iar în aproximativ o săptămână și jumătate vor începe campaniile de sterilizări și microcipări gratuite finanțate din bugetul CJ Ilfov. Vorbim despre normalitate. Vrem să mulțumim din tot sufletul și cu tot sufletul celor care au ales să lucreze cu noi! Am sterilizat gratuit animale cu proprietar, animale de pe străzi, din adăposturi, din comunități defavorizate. Continuăm pe acest drum”, ne-a mai spus Hilde Tudora.
Fără samsari de animale, pe OLX
”Am avut o dezbatere importantă la sediu. Cum închidem robinetul de câini de pe internet? Am fost mulți oameni la dezbatere, undeva la 40. În primul rând, vrem să mulțumim OLX – au fost primii și singurii, din rândul platformelor de anunțuri, care au răspuns invitației, și care au mai făcut chestiuni concrete și vor să facă în continuare. Ce am stabilit? Ca până la final de an, OLX să mai adauge un câmp obligatoriu la anunț – COD MICROCIP. Practic, când vrei să pui un anunț de vânzare/adopție animal de companie să fii obligat să introduci codul de microcip.
În prezent, ești obligat să introduci numai codul de pedigree, dar sistemul nu e bine pus la punct. Practic, autenticitatea acelui cod nu poate fi verificată. Iar samsarii de câinii folosesc coduri de pedigree la plesneală. Codul de microcip, însă, nu poate fi falsificat. Au fost prezenți la dezbatere și reprezentanți ai DSVSA Ilfov, medici veterinari, reprezentanți ai ONG-urilor, IT-iști, juriști, dar și cetățeni simpli care își doresc să trăiască într-o lume mai bună. Urmează să facem un grup de lucru, iar toți cei care au idei sunt bineveniți. Sunați-ne la 0751.235.009 sau scrieți-ne! Sunt multe de schimbat, dar trebuie să începem de undeva. În Ilfov, poliția a deschis zeci de dosare penale pentru comerț ilegal cu animale, pe net”, au mai precizat reprezentanți ai Protecției Animalelor – CJI.