Doar câteva săptămâni ne mai despart de trecerea în noul an. Dacă intenţionezi ca în 2013 să-ţi conduci alesul inimii la altar ca să primiţi binecuvântarea preotului când vă uniţi destinele, ia în calcul că înainte de toate trebuie să te pregăteşti nu doar psihic, ci şi spiritual pentru noua viaţă. Şi mai ales că rânduielile bisericeşti nu permit oricând oficializarea cununiei religioase. Iată când e bine să te purifici ţinând post şi în ce perioade preotul nu poate să-ţi ţină slujba de nuntă!

Zilele în care ­trebuie să te abţii de la ­mâncarea de dulce și desfrâu  

În perioada Postului Sfintelor Paşti – mai exact între 18 martie  şi 4 mai 2013, anul viitor, marea sărbătoare a Sfintelor Paşti fiind prăznuită pe 5 mai 2013. De ase-menea, între 24 şi 28 iunie nu trebuie să mănânci de dulce şi să te laşi ispitit plăcerilor trupeşti. Biserica Creştin Ortodoxă a decis ca la această dată să fie ţinut postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, post a cărui dată variază de la un an la altul în funcţie de ziua Cincizecimii sau ziua în care Duhul Sfânt a fost coborât asupra creştinilor credincioşi după Învierea Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea este cunoscută ca Ziua Rusaliilor. Şi în primele două săptămâni ale lunii august e indicat să ţii post – vor-bim de postul Adormirii Maicii Domnului. Din 15 noiembrie şi până la data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, de asemenea, e musai să te abţii să consumi alimente pe bază de carne, lapte, ouă, ulei şi băuturi alcoolice. Excepţie fac doar dezlegările care sunt ace­leaşi ca şi în perioada pe care o parcurgem acum. Pe lângă postul la mâncare, trebuie să-ţi înfrânezi şi poftele, instinctele şi pornirile inferioare ale trupului. Completează postul cu rugăciune, căinţă, smerenie, milostenie pentru că este Postul Naşterii Domnului. Nu uita că la fel trebuie să procedezi şi în fiecare zi de miercuri şi vineri de peste an, în afara celor notate în calendarul ortodox cu Harţi. Mai există încă trei zile excepţionale: Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) pe care e bine să le petreci încercând să-ţi purifici trupul şi sufletul prin post.

Zilele în care preotul nu-ţi oficializează cununia 

Nunta este cel mai important eveniment din viaţa ta. În cazul în care ai primit sau ai dat inelul de logodnă, ai grijă să nu planifici marele eveniment într-o zi de post (toate cele de mai sus, cele amintite ante­rior) sau într-una din zilele praznicelor împărăteşti şi în ajunul lor. Nici în săptămâna lăsatului sec de carne adică, între 11 şi 17 martie poţi să faci nunta. Postul Sfintelor Paşti (din 18 martie până în 4 mai), Săptămâna Luminată (res­pectiv, 5-11 mai) trebuie să le petreci în rugăciune, cu smerenie, căinţă şi mâncare de post. Preotul nu ţi va oficializa nunta nici în perioada 25 decembrie – 6 ianuarie, adică în perioada care urmează Naşterii Pruncului Sfânt Iisus Hris-tos, până la Botezul Mântuitorului.

Reguli pe ­care ­trebuie să le îndeplinești la nuntă

 Să nu existe niciun grad de rudenie între tine şi viitorul tău partener de viaţă. Sfintele canoane ale Bisericii Ortodoxe interzic cu desăvârşire cununia între rude.

 Părinţii voştri să şi dea acordul şi să se unească la această căsătorie. Se ştie că nunţile făcute fără înţelegerea părinţilor nu aduc bucurie copiilor şi sunt canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în canoanele 38, 40 şi 42, ca şi desfrânarea, cu trei ani oprire de la Sfânta Împărtăşanie până la împăcarea cu aceştia.

 Să vă iubiţi cu adevărat şi să cădeţi de comun acord asupra căsătoriei, mariajul din interese materiale sau la ordinul familiei nu va rezista.

 Chiar dacă sunteţi logodiţi, ambii să vă păziţi cu sfinţenie fecioria până la cununia religioasă, altfel, veţi fi canonisiţi ca nişte desfrânaţi şi opriţi şapte ani de la Sfânta Împărtăşanie.

 Cu o săptămână sau două înainte de nuntă, să mergeţi amândoi să vă spovediţi duhovnicului şi, dacă aveţi voie, să vă pregătiţi pentru Împărtăşanie. Ţineţi post, rugaţi-vă, căiţi-vă şi aşteptaţi nunta cu milostenie şi smerenie 

 E bine să faceţi cununia religioasă duminică dimineaţă, înainte de începerea Sfintei Liturghii. După rânduiala Bisericii Ortodoxe, nu se oficializează  cununii reli-gioase sâmbătă seara, spre ziua Sfintei Duminici tocmai pentru a nu schimba Taina Nunţii rânduită de Dumnezeu în Rai.