Unii taie în demență, alții se chinuie să refacă Codrul Vlăsiei
Campania de împădurire 2012, care se derulează în Ilfov și București, are ca scop replantarea a 32 de hectare defrișate. De acest lucru se ocupă Direcția Silvică Ilfov, cea care asigură și materialul dendrologic din pepinierele proprii. Dacă tăiatul pomilor este relativ ușor, sădirea puieților este o activitate extrem de laborioasă. Am participat la această activitate în Brănești iar după ce am văzut câtă muncă se depune, am jurat că nu voi mai rupe nicio cracă, darămite să tai vreun copac.
Procesul de împădurire începe cu pregătirea terenului, ceea ce presupune curățarea acestuia de toate resturile si rădăcinile rămase, dar și afânarea solului. Urmează apoi plantarea propriu-zisă. Și aici, tehnologia, chiar dacă este de pe vremea lui Ceaușescu, are un rol esențial. Vorbim, mai precis, de un utilaj de plantat, manevrat de doi oameni, atașat la un tractor. Mașinăria face gropile, manevranții introduc puieții, iar în spatele lor vin alți oameni care bătătoresc pământul. Rândurile trebuie să fie perfect simetrice, iar distanța dintre arbori nu trebuie să depășească 80 de centimetri. Totul se face după un plan în care se ia în calcul poziția terenului dar și consistența solului. La Brănești, schema de plantare a fost 3-1-1, adică trei rânduri de stejar brun, un rând de ulmi și un rând de stejar roșu. Pentru cei care nu se pri-cep, dar vor să sădească un arbore, ca să se prindă, puieții trebuie să iasă din starea de vegetație, mai exact, trebuie să le cadă frunzele.
După cum ne-a declarat Dumitru Voicu, directorul Direcției Silvice Ilfov, în această campanie, care de altfel se derulează anual, atât toamna cât și primăvara, vor fi împădurite 32 de hectare, din care 10 ha la Brănești, 15 la Snagov și 7 la București. „Este activitatea noastră prioritară în acest moment, mai ales pentru că sunt condiții meteo foarte bune. Nu neglijăm însă celelalte activități specifice, cum ar fi recoltarea masei lemnoase sau a fructelor de pădure, unde chiar am depășit planul. De exemplu, la cătină, am obținut un preț foarte bun, de un euro, fără TVA, per kilogram. Pe lângă acestea, nici paza nu este neglijată.”
Paza bună te scapă de primejdia ”Cuculete”
Privitor la pază, iată ce ne-a povestit, în timp ce asistam la împădurire, Dan Petri, responsabilul cu paza și protecția păduri în Brănești. Trei țigani, scuze rromi, au fost surprinși, în urmă cu puțin timp, testând drujbele și topoarele pe câțiva arbori din fondul forestier, proprietatea statului. Stan Nicolae (zis Cuculete), Gheorghe Alexandru și Zoicăreanu Marian Bebe Constantin, toți cu domiciliul în satul Piteasca, com. Găneasa, au zis că vor să se facă frate cu codrul, și să ducă arborii acasă. Din păcate pentru ei, în urma calculului efectuat în vederea stabilirii prejudiciului adus pădurii a rezultat un volum, provenit din tăieri ilegale, de 8,108 mc cu o valoare de 5767,48 lei. Pentru toți cei trei „haiduci” s-au întocmit procese verbale de constatare a infracțiunii silvice, acestea fiind transmise către Parchetul de pe lângă Judecăto-ria Cornetu, în vederea începerii urmăririi penale și a recuperării prejudiciului.